«Έλλειψη σεβασμού και πολιτισμού οι τουρκικές υπερπτήσεις μετά την πτώση του Phantom»
«Προτεραιότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης είναι η οικονομία, η επαναφορά σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, η εσωτερική πολιτική» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Υφαντής
Απαντήσεις στα ερώτηματα για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις προκλήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με τη Δύση ενόψει των κρίσιμων τουρκικών εκλογών έδωσαν στην ΕΡΤ οι Kώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία.
Μιλώντας για τη διεκδίκηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία ο κ. Υφαντής υποστήριξε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ τη γείτονα χώρα όπου, όπως τόνισε, υπάρχει σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ή ένα εκβιαστικό δίλημμα προς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Επιχειρεί να εκβιάσει την άλλη πλευρά. Τώρα το κατά πόσο μπλοφάρει ή όχι αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα. Δεν περιμένω να έχουμε μια ουσιαστική εξέλιξη σε αυτό το θέμα πριν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον προς το παρόν η θέση του του Αμερικανικού Κογκρέσου», δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Το μανιφέστο της αντιπολίτευσης
Σχολιάζοντας την τουρκική πολιτική σκηνή ο κ. Υφαντής αναφέρθηκε στο μανιφέστο των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Σε ένα κείμενο σχεδόν 250 σελίδων η εξωτερική πολιτική πιάνει ούτε τρεις σελίδες. Αυτό είναι ενδεικτικό του ό,τι προτεραιότητα της αντιπολίτευσης είναι άλλη, είναι η οικονομία, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η επαναφορά σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, είναι η εσωτερική πολιτική» ανέλυσε
Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή το μανιφέστο της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα είναι ένα μήνυμα ότι «η Τουρκία επιχειρεί να επιστρέψει στη Δύση ή θα επιχειρήσει να επιστρέψει στη Δύση με μία άλλη κυβέρνηση στην Άγκυρα και με τα ελληνοτουρκικά χωρίς να αναφέρονται στην ατζέντα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια». Και όπως τόνισε, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, είναι ένα πολιτικό κείμενο το οποίο δεν προκαλεί και δεν ακολουθεί την πεπατημένη Ερντογάν με τις απειλές και τις προκλήσεις.
Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε από την πλευρά του το «μανιφέστο» των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης ο Γιάννης Μπαλτζώης λέγοντας «ότι είναι πολύ καλό για να είναι ειλικρινές. Μελετώντας την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, βλέπουμε ότι είχαμε πολλές θετικές διακηρύξεις […], αλλά μετά είδαμε αυτά τα οποία συνέβησαν με τα πογκρόμ, με τις διώξεις».
Εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι ότι «και αυτοί θα ακολουθήσουν την πεπατημένη. Μην ξεχνάμε ότι πριν από 20 χρόνια ο κ. Ερντογάν ήταν το πουλέν της Δύσης. Ήταν ο μετριοπαθής ισλαμιστής ηγέτης και η Τουρκία ήθελαν να γίνει το υπόδειγμα για όλα τα αραβικά κράτη πώς μια μουσουλμανική χώρα συνεργάζεται με τη Δύση. Η αντιπολίτευση είναι αυτή που πρώτη είπε στον Ερντογάν ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει τα 18 νησιά».
Πολιτική απόφαση οι παραβιάσεις την ώρα που αναζητούσαμε τους πιλότους μας
Αναφερόμενος στους χειριστές του μοιραίου F4 Phantom και στις τουρκικές παραβιάσεις τις πρώτες ώρες μετά την πτώση του μαχητικού που ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τόνισε ότι «εκείνη την ημέρα η Τουρκία έκανε 30 παραβιάσεις με 28 αεροσκάφη με σκληρές αερομαχίες»
Και όπως δήλωσε αυτή η προκλητική ενέργεια δείχνει «έλλειψη σεβασμού, έλλειψη πολιτισμού και περίσσευμα βαρβαρότητας. Δεν έχει συμβεί ποτέ σε κανένα αυτό. Εμείς, όταν πέφτει Τούρκος πιλότος, τρέχουμε και τον βρίσκουμε. Μου κάνει εντύπωση και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι απόφαση των αεροπόρων της Τουρκίας. Είναι πολιτική απόφαση και αναγκάστηκαν να το κάνουν. Πραγματικά είναι θλιβερό και δεν πρέπει να γίνετα».
Αποτίοντας φόρο τιμής στους δύο Έλληνες αεροπόρους ο κ. Μπαλτζώης σημείωσε ότι το αεροπορικό δυστύχημα έγινε γιατί εκπαιδεύονται να είναι ικανοί σε πολεμικές συνθήκες. «Ήταν μια πολεμική συνθήκη, ας ήταν άσκηση και είχαμε το αποτέλεσμα αυτό».
Από την πλευρά του ο κ. Υφαντής, σχολιάζοντας το σκηνικό στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ηττηθεί το καθεστώς Ερντογάν γιατί όπως είπε μετά από 20 χρόνια ελέγχει τους βασικούς πυλώνες εξουσίας μετά το πραξικόπημα. «Η δημοφιλία του προέδρου Ερντογάν ήταν πραγματικά ηγεμονική. Αυτό φαίνεται ότι έχει διαρραγεί», πρόσθεσε ο καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων επισημαίνοντας εν τούτοις ότι ο έλεγχος του Τούρκου προέδρου στα ΜΜΕ είναι ασφυκτικός.
«Μετά το πραξικόπημα ελέγχει τα πάντα. Έχει ξεδοντιάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Παλιά μιλάγανε οι στρατηγοί και έκάναν και κουμάντο. Πλέον ελέγχει όλη τη δημόσια διοίκηση και το θρησκευτικό σύστημα» σημείωσε σχετικά ο Γιάννης Μπαλτζώης.
Πηγή: ΕΡΤ