Ολοκληρώνεται η «αγορά του αιώνα»: Από μέρα σε μέρα το «ναι» των ΗΠΑ για τα F-35
Από μέρα σε μέρα αναμένεται η απάντηση της αμερικάνικης κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να είναι θετική, στο αίτημα από τη χώρα μας για την αγορά 20 μαχητικών F-35, με την προοπτική αγοράς ακόμα 20, στο μέλλον.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει «πράσινο φως» από όλους (Κυβέρνηση, Βουλή, Γερουσία) για παραλαβή των μαχητικών το 2028, όπως άλλωστε είχε δηλώσει στις 22/02 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι η LoA (Letter of Acceptance) δηλαδή η επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση F-35 στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) θα σταλεί στην Αθήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Εφόσον η απάντηση των ΗΠΑ είναι πράγματι θετική, τότε θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για τους τεχνικούς και τους ειδικούς όρους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα πρώτα αεροσκάφη θα παραληφθούν αν όλα εξελιχθούν ομαλώς, μέσα στο 2028.
Επίσης, θα ακολουθήσει η ενημέρωση της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τέσσερα F-35 το 2028, δύο το 2029, τρία το 2030, τρία το 2031, τέσσερα το 2032 και τα τελευταία τέσσερα F-35 το 2033. Εάν το επιλέξει, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί νέα συμφωνία για την προμήθεια ακόμα 20 μαχητικών.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει η Ελλάδα στη συμπαραγωγή των F-35, ο υπουργός έχει επισημάνει: «Θεωρώ ότι οφείλουμε να το ζητήσουμε, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διαπραγματευτούμε με την κατασκευάστρια εταιρεία και την αμερικανική κυβέρνηση ταυτόχρονα. Για ένα πρόγραμμα αυτής της εμβέλειας, πάντως, νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε».
Η ένταξη του «στελθ» μαχητικού στο ελληνικό οπλοστάσιο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς το αεροσκάφος αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος. Η δυνατότητα συλλογής δεδομένων και σύνθεσης λεπτομερούς εικόνας του πεδίου των επιχειρήσεων εγγυάται την αεροπορική υπέροχη ενώ οι υπέρυθρες κάμερες γύρω από το αεροπλάνο δίνουν στον χειριστή τη δυνατότητα να αντιληφθεί εγκαίρως απειλές, όπως αντιαεροπορικά βλήματα IR, που έως τώρα ήταν σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν.