ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ
Σουδάν: Διπλωματικός μαραθώνιος για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων - Το σχέδιο της Αθήνας
Ευκαιρία για τους διπλωμάτες αποτελεί η κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών.
Σκοπός είναι να απομακρυνθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες με ασφάλεια από την περιοχή. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, στο Σουδάν βρίσκονταν περίπου 150 Έλληνες ομογενείς. Μέχρι χθες (25/4) κατάφεραν να απομακρυνθούν από το Σουδάν πάνω από 50 άτομα, ενώ εκείνοι που έφτασαν στην Ελλάδα περιέγραψαν τη φρίκη που βίωσαν στο Χαρτούμ.
Ανάμεσα σε εκείνους που επαναπατρίστηκαν ήταν και ο 42χρονος τραυματίας ο οποίος νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με κατάγματα στα πόδια και τραύματα από θραύσματα. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση, η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, ενώ έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί και σε χειρουργείο.
Επίσης, στο 401 νοσηλεύεται στη ΜΕΘ και ο 59χρονος τραυματίας, ο οποίος διεκομίσθη διασωληνωμένος σε σηπτικό σοκ και αναμένεται να χειρουργηθεί. Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη πτήση, το πρωί της Τρίτης, με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επαναπατρίστηκαν 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά.
Συγκλονιστικές περιγραφές Ελλήνων που σώθηκαν - Η μαρτυρία του Μητροπολίτη Σάββα
Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν στο εμπόλεμο Σουδάν περιέγραψαν Έλληνες ομογενείς οι οποίοι επαναπατρίστηκαν το πρωί της Τρίτης (25/4).
«Έχω τρία παιδιά, ήταν πολύ δύσκολα, ευτυχώς μένουμε δίπλα στην γαλλική πρεσβεία και φύγαμε» τόνισε στην ΕΡΤ ένας εκ των διασωθέντων.
Ένας άλλος διασωθέντας, ο Χρήστος Δέδες, είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς πού θα διεξαχθούν, συνεχώς άλλαζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11 η ώρα.»
Η μητέρα του κ. Δέδε, η κυρία Ευαγγελία που είδε τον γιο της μετά από 10 ημέρες είπε στο Newsbomb.gr: «Ο γιος μου δούλευε σε ένα καράβι στο Σουδάν και εγκλωβίστηκε εκεί. Κάθε μέρα μιλούσαμε στο τηλέφωνο». «Ήταν ασφαλής μέσα στο ξενοδοχείο που έμενε αλλά έξω ακουγόντουσαν βομβαρδισμοί», πρόσθεσε η σύζυγός του.
Ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας κατάφερε επίσης να απεγκλωβιστεί από τη Μητρόπολη, όπου είχε κλειστεί μαζί με άλλα 11 άτομα και περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησαν. Όπως είπε, η διάσωσή τους έγινε με τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού στο Χαρτούμ τον οποίο σέβονται όλοι στο Σουδάν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Μιλώντας στο «Αθήνα 9,84» ο Μητροπολίτης Σάββας, ανέφερε πως ήταν μια «αποστολή αυτοκτονίας» που «χρειάστηκε να περάσουμε μέσα από την κόλαση».
«Αν δεν ήταν ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός του Σουδάν να μας βοηθήσει, δεν θα μπορούσαμε να βγούμε από την Μητρόπολη. Μας απεγκλώβισαν από τη Μητρόπολη, μια αποστολή αυτοκτονίας… Περάσαμε μέσα από την κόλαση, δεχθήκαμε επίθεση αλλά σταμάτησαν όταν αντιλήφθηκαν τον ανώτατο κληρικό του Σουδάν, όλοι τον σέβονται και έτσι σέβονται τα αυτοκίνητά του και έτσι γλιτώσαμε», τόνισε.
Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης μαζί με τους άλλους Έλληνες εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη επιχείρησαν να βγουν και να πάνε στην Γαλλική Πρεσβεία στο Χαρτούμ, ωστόσο τα οχήματά τους δέχτηκαν πυρά και επέστρεψαν πίσω.
Ο ίδιος είπε πως «έχουν μείνει αρκετοί Έλληνες πίσω που δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ». «Η παραμονή μου ήταν άσκοπη διότι δεν μπορούμε ούτε επικοινωνία να έχουμε ούτε να βοηθήσουμε κάποιους. Ήταν φύση και θέση αδύνατον», κατέληξε.
Το σχέδιο της Αθήνας για τη σωτηρία των Ελλήνων στο Σουδάν
Οι διπλωματικές Αρχές συνεχίζουν τον αγώνα για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες που συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Χαρτούμ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι ομάδες που έχουν πάει στο Σουδάν για τη διάσωση των ανθρώπων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάπαυση πυρός για να τους απομακρύνουν.
Οι Ελληνικές δυνάμεις φαίνεται ότι κινούνται σε δυο πυλώνες:
Ο πρώτος πυλώνας είναι η μεταφορά των Ελλήνων και άλλων πολιτών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το 2o αεροσκάφος C-27 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα παρέλαβε Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες αλλά και Έλληνες, που ήθελαν να φύγουν.
Ο δεύτερος πυλώνας φαίνεται ότι έχει να κάνει με το «παράθυρο ευκαιρίας» λόγω της εκεχειρίας. Αν αυτό συνεχίσει να τηρείται, ενδέχεται το ελληνικό C-130 που έχει μετασταθμεύσει στην Ασουάν να μετακινηθεί στην βάση που προσγειώνονται τα συμμαχικά μέσα στο Χαρτούμ. Πρόκειται για σημείο 22 χλμ από το κέντρο εκεί που βρίσκεται και Έλληνες.
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για πιθανές βιαιοπραγίες κατά των αμάχων. Περισσότεροι από 4.000 πολίτες άλλων χωρών έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Όμως, για εκατομμύρια Σουδανούς δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής.
Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και νερό τρέμουν για το τι τους περιμένει μετά την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη χώρα, καθώς ανησυχούν πώς θα τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα.
Επίσης, για μεγάλο κίνδυνο βιολογικού ατυχήματος κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη έχει καταλάβει κρατικό ερευνητικό εργαστήριο.