Νίκος Δένδιας: Φτάσαμε κοντά στον πόλεμο με την Τουρκία - Τι είπε για τον τσακωμό με Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών, και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, Νίκος Δένδιας, που τα 4 χρόνια βρίσκεται στο πηδάλιο της ελληνικής διπλωματίας, μίλησε στο κανάλι του Γιάννη Σαρακατσάνη στο youtube. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής, τα 4 χρόνια πού βρίσκεται στο πολιτικό πηδάλιο της ελληνικής διπλωματίας, στο τι επιτεύχθηκε το διάστημα αυτό, αλλά και σε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές από τις επαφές με ομολόγους του.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε γνωστό ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά στη σύγκρουση, ενώ χαρακτήρισε ως φρικτό το διάστημα που ο ίδιος είχε «ψυχρανθεί» με τον Τούρκο ομόλογό του, και φίλο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η αντιπαράθεση με τον Τσαβούσογλου
«Και φίλοι είμαστε, και μαλώσαμε», αναφέρει ο Νίκος Δένδιας και προσθέτει «Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό “φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”».
Αποκαλύπτει, δε, πόσο ψυχρή ήταν η ατμόσφαιρα στο δείπνο, που όπως συνηθίζεται, παρέθεσε η τουρκική πλευρά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. «Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά στο τραπέζι, που αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα μου, ήταν φρίκη. Τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν πάγος, δεν μιλούσε άνθρωπος». Βέβαια, κατά τη γνώμη του ακόμα και αυτή η σχέση βοηθάει στο να υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας.
«Φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία»
Είναι αντιληπτό, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, υπήρξαν δύσκολες στιγμές στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία: «Δε σας κρύβω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια – και το δύσκολα είναι understatement – εφιάλτης ήταν. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο».
Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο ίδιος, ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον την επίλυση της μοναδικής διαφοράς. «Και αν η Τουρκία καταλάβει ότι το να λύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα είναι και προς το δικό της συμφέρον – το συμφέρον μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, πλούσιας Τουρκίας, όχι μιας αυτοκρατορικής, οπισθοδρομικής Τουρκίας, εξαρτάται για ποια Τουρκία μιλάμε – τότε μπορούμε να βρούμε άκρη».
Για ΑΟΖ και Ουκρανία
Ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπως είναι γνωστό έχει κάνει πολλά ταξίδια, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών, επισκεπτόμενος ομόλογούς του. Τούτο, όπως εξηγεί ο ίδιος, συνέβη προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με μία σειρά κρατών, με απώτερο σκοπό, βεβαίως να διατηρηθούν επαφές ή να ζωντανέψουν σχέσεις που είχαν ατονήσει. Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, είναι υψίστης σημασίας για την εξωτερική πολιτική μιας χώρας να υπάρχουν διαπροσωπικές σχέσεις με ομολόγους.
Ακόμα, αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως και στην ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης των Συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Μιλώντας, δε, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη θέση που πήρε η Ελλάδα είπε πως «τη μόνη θέση που ήταν επιτρεπτή στη βάση των αρχών και των συμφερόντων μας, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάζουν με τη βία».
Ενώ τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον χαρακτήρισε «από τους πιο επικίνδυνους, εάν δεν προσέξεις πώς θα συνομιλήσεις μαζί του».
Πάντως, όταν κλήθηκε να απαντήσει ποιους ξεχωρίζει ανέφερε τους κ.κ. Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε