«ΣΧΕΔΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ F-35 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ F-16»

Πανικός στα τουρκικά ΜΜΕ για τα F-35: «Η Ελλάδα αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο»

Η τελευταία υπογραφή από τον Ρεπουμπλικανό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζίμι Ρις, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στην Τουρκία
AP NewsRoom
5'

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός κυριαρχούν στην Άγκυρα λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και την 4η (και) τελευταία υπογραφή που έβαλε ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζίμι Ρις, και άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη καθώς η Ελλάδα, μετά τα Rafale, αποκτά και τα τελευταίας γενιάς αμερικανικά αεροσκάφη.

Την εξέλιξη αυτή, και κυρίως το γενικότερο κλίμα ανησυχίας που κυριαρχεί στην «Υψηλή Πύλη» καταγράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ και Τούρκοι αναλυτές, που αμφότεροι κάνουν λόγο για «αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων».

Συγκεκριμένα Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν πως «Η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το κενό με την Ελλάδα που έχει εκσυγχρονισμένα και υψηλής τεχνολογίας μαχητικά».

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν: «Νέα εξέλιξη στο ζήτημα των ελληνικών F-35;» - «Η Ελλάδα έτοιμη για τυπική έγκριση του Κογκρέσου και του Μπάιντεν για να πάρει και τα F-35» και σχολιάζουν ότι «η Ελλάδα ήδη διαθέτει F-16 Block-70 και η Τουρκία θέλει να καλύψει το κενό στην ισορροπία των δυνάμεων».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν: «Όλος ο σχεδιασμός της Άγκυρας ήταν για τα F-35 όμως τώρα συζητάμε για τα F-16»

Ο Μετεχάν Ντεμίρ, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk σχολιάζει σχετικά για το θέμα πως : «Η Τουρκία κατέθεσε αίτημα για 40 F-16 Βlock-70 όπως και για κιτ για τον εκσυγχρονισμός 79 μαχητικών F-16. σε επίπεδο Block-70. Aυτό έγινε στα πλαίσια του 'σχεδίου γα επείγουσα δράση' καθώς όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αεροπορίας είχε γίνει με τα F-35».

» Aπο την στιγμή που δεν ήρθαν αυτά τα αεροσκάφη, αναθεωρήθηκαν τα σχέδια και άμεσα θέλει να εντάξει τα μαχητικά F-16 εντός του συστήματος. Η Τουρκία διαθέτει μεν μεγάλο στόχο των F-16 αλλά πολλά είναι παλιά μοντέλα όπως F-16 Block-30, 40,50 .Υπάρχουν και τα. Βlock 60 τα οποία παρήχθησαν για αλλη χώρα. Όμως η Ελλαδα ηδη διαθέτει πολλα F-16 Βlock-70», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος, ενώ συνεχίζει και εξηγεί πως «Στα πλαίσια της ισορροπίας δυνάμεων ίσως η Tουρκία να είναι πιο αποτελεσματική, θέλει όμως να κλείσει το κενό που υπάρχει σε επίπεδο εκσυγχρονισμένων μαχητικών που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία. Η Τουρκία διαθέτει περίπου 220 μαχητικά, αν έρθουν τα κιτ εκσυγχρονισμού, από αυτά τα 79 θα φτάσουν σε επίπεδο Block-70».

Η εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως «Άγκυρα και Ουάσινγκτον θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για όλα τα θέματα», υπογραμμίζοντας δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας στην αναμέτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως τώρα ουσιαστικά προχωρούν σε μία κίνηση που «θα προκαλέσει κρίση με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ την Τουρκία».

Επιπλέον, το ειδησεογραφικό μέσο cumhuriyet ρωτά τον απόστρατο στρατηγό Χότζες (στο πλαίσιο συνέντευξης) αν οι εξελίξεις κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν την αμυντική θέση της Τουρκίας μακροπρόθεσμα με τον ίδιο να απαντά πως, πράγματι, η τουρκική Δημοκρατία θα μείνει «πίσω όσον αφορά στην πρόσβαση σε αυτό το είδος αμυντικής ικανότητας».

Ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα όσα λέει για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, που ο ίδιος διακρίνει πως οι ΗΠΑ «εδρεύουν όλο και περισσότερα στρατιωτικά στοιχεία στην Ελλάδα» κάτι που θα πρέπει να φέρει ανησυχία για τα μακροπρόθεσμα σχέδια των ΗΠΑ αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και τα συστήματα άμυνας.

«F-16, Σουηδία στο ΝΑΤΟ, η στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και τα εμπάργκο όπλων»

Έντι Ζεμενίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» προκειμένου να σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις. Ερωτηθείς, λοιπόν, σχετικά με τη συμφωνία της Ελλάδας για τα F-35 και το κενό που δημιουργείται στην τουρκική Δημοκρατία δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εγώ δεν θέλω να συνδέσω το No Jets For Turkey με τα F-35. Το θέμα των F- 35 πρέπει να το βλέπουμε μαζί με την αμυντική συμφωνία που έκανε αυτή η κυβέρνηση, την επένδυση της Αμερικής μέσα στην Αλεξανδρούπολη, μέσα στη Σούδα, όλα αυτά συνολικά είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Τουρκικά μαχητικά

Βέβαια, να σημειωθεί πως η Τουρκία, την ώρα που - σχεδόν - παρακαλά για τα F-16 και τα F-35, προωθεί και διαφημίζει το δικό της μαχητικό που θα πετάξει το 2028 το οποίο θεωρούν ως «αντίστοιχο του F-35», όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι

Επιπλέον, ο πρόεδρος της αεροδιαστημικής εταιρείας TUSAS, Τεμέλ Κοτίλ δήλωσε ότι «Αυτό εδώ θα είναι ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Έχει μια διαφορετική γεωμετρια άλλος σχεδιασμός. Δεν έχει σχέση με το F-16 ή το Hurjet. O σχεδιασμός είναι διαφορετικος για να μην εντοπίζεται στα ραντάρ και να έχει χαμηλό ίχνος. Απο εδώ αν μπουν τα ραδιοκύματα να μην υπάρχει η αντανάκλαση τους.Επίσης για να μην έχει ίχνος της καύσης των καυσίμων υπάρχει ένας ειδικός μηχανισμός. Δηλαδή αυτό εδώ είναι αντίστοιχο των F-35, των F-22, των J-20, SU-57 κι εμείς θα το εξελίσσουμε το αεροσκάφος και θα προσθέτουμε συστήματα».

Σχετικές ειδήσεις