Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα με την Τουρκία»

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποδέχθηκε σήμερα (06/07) τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, στην Αθήνα.
EUROKINISSI.
6'

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη σημερινή του συνάντηση (06/07) με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Με τη σημερινή επίσκεψη του κ. Κοέν, επισφραγίζεται η κοινή μας βούληση για διεύρυνση της στενής στρατηγικής μας σχέσης, η οποία βασίζεται σε κοινές σταθερές και αξίες, όπως η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών, καθώς και το κοινό μας όραμα για την παγίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή και είμαστε ανήσυχοι με την κλιμάκωση της βίας», τόνισε και συμπλήρωσε πως «καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε κάθε μορφή της. Είναι σαφές ότι η βία δεν αποτελεί ούτε λύση, ούτε απάντηση και το δικαίωμα των κρατών στην ασφάλεια πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό».

«Τώρα είναι ανάγκη να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλους, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση», ανέφερε, ενώ, επανέλαβε τη γνωστή θέση της Ελλάδας «υπέρ μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς πιστεύουμε ότι αυτή θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των δύο πλευρών και λαών».

«Συζητήθηκε η αυξανόμενη διμερής συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από οικονομία και τις επενδύσεις μέχρι τον τουρισμό, την υψηλή τεχνολογία και την άμυνα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι το περασμένο έτος, ο όγκος του διμερούς εμπορίου «άγγιξε» τα 1.4 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω προώθηση των εμπορικών μας σχέσεων, αλλά και την πραγματοποίηση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στον τομέα ειδικά της ενέργειας, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, που μετατρέπουν τη χώρα σε ένα αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο με συμβολή στη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού». Ακόμη, συζητήθηκε η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς, με τον κ. Γεραπετρίτη να ευχαριστεί για την ισραηλινή υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025 – 2026. Επιπλέον, επανέλαβε

ακόμη την ενεργό στήριξη της Ελλάδας στις συμφωνίες του Αβραάμ και την περαιτέρω διεύρυνση αυτών, αλλά και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ, ιδίως μέσω της συμμετοχής του Ισραήλ σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Στην ατζέντα βρέθηκαν ακόμη η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο και τα επόμενα βήματα που μπορούν να προγραμματισθούν ιδίως ενόψει και της 9ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Κύπρο.

«Τονίσαμε αμφότεροι τη σημασία του σχήματος συνεργασίας 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης διαφόρων πεδίων συνεργασίας. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν κράτη που πιστεύω ότι είναι ενωμένα με κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες», τόνισε και προσέθεσε πως «διαπιστώσαμε τη βούληση της προώθησης έτερων σχημάτων συνεργασίας, όπως της Ελλάδας – Κύπρου Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Τέλος, στάθηκε στο «σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για διατήρηση του πολυθρησκευτικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα των Αγίων Τόπων και την προστασία των προνομίων και της προστασίας της περιουσίας του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων».

Έλι Κοέν: «Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας»

«Το Ισραήλ στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν. Όπως τόνισε, «είναι εξαιρετικά σημαντική η τριμερής σχέση Ισραήλ – Ελλάδας και Κύπρου και είναι πηγή σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Κοέν σημείωσε ότι είναι τιμή του, που είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Αθήνα, τόσο σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι αυτό υπογραμμίζει τη σημαντικές και στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. «Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας είναι στέρεες και αναπτυσσόμενες. Τα κράτη μας έχουν κοινές αξίες την ελευθερία, τη δημοκρατία και η σχέση μας στηρίζεται σε αυτές και στη σημασία της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας».

Υπογράμμισε την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και σημείωσε πως έχουν σκοπό να προχωρήσουν στη εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους. «Το Ισραήλ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των μακροπρόθεσμων αμυντικών συμφερόντων μας και την προώθηση των εμπορικών και τεχνολογικών σχέσεων».

Στον τομέα του τουρισμού, σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από εκατό πτήσεις την εβδομάδα προς την Ελλάδα και πάνω από 1.3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. «Και η δική μου οικογένεια θα είναι μέρος αυτών των επισκεπτών που θα επισκεφθούν τη χώρα για να απολαύσουν την ομορφιά και την ιστορία της», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο κέντρο καινοτομίας που χτίζεται στη Θεσσαλονίκη και που ξεκίνησε όταν ήταν Υπουργός Οικονομίας και τόνισε την επιθυμία του Ισραήλ να επεκταθεί η σχέση και σε άλλους τομείς. Μιλώντας για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Τζενίν, ανέφερε τη θέση του Ισραήλ σημειώνοντας: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε σε πόλεμο με τους Παλαιστινίους, αλλά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται πλήρως από το Ιράν».

«Στοχεύσαμε ένδεκα τρομοκράτες και ούτε ένας πολίτης δεν έχει χάσει τη ζωή του στη διάρκεια των επιχειρήσεών μας. Καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να το πετύχουμε αυτό. Το Ιράν είναι ο νούμερο 1 χρηματοδότης της τρομοκρατίας και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών για να αποτρέψουμε τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες», σημείωσε και κατέληξε: «Θα συνεργασθούμε για την ασφάλεια της περιοχής και των λαών μας». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών του Αβραάμ και αναφέρθηκε στην ευκαιρία για συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές, στο κοινό έργο που θα αφορά την ενέργεια και τη συνδεσιμότητα.

Σχετικές ειδήσεις