ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ – ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr: «Θέμα χρόνου για την Τουρκία να φορέσει ξανά το αντιδυτικό προσωπείο»

Ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, οθωμανολόγος – τουρκολόγος και νομικός, Δημήτρης Σταθακόπουλος, εξήγαγε τα βασικότερα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ενώ, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα επανέλθει σύντομα στην προκλητική ρητορική, μιλώντας στο Newsbomb.gr.
EUROKINISSI.
5'

Ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, οθωμανολόγος – τουρκολόγος και νομικός, Δημήτρης Σταθακόπουλος, στάθηκε στα κυριότερα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ενώ, υπογράμμισε ότι σε λίγο καιρό, η τουρκική ηγεσία θα επανέλθει στην πολιτική πρόκλησης και εντάσεων, σε επικοινωνία με το Newsbomb.gr.

«Αποτελεί θέμα χρόνου για την Τουρκία να φορέσει ξανά το αντιδυτικό της προσωπείο»

Αρχικά, ο κ. Σταθακόπουλος σημείωσε ότι «είναι θέμα χρόνου να ξαναδούμε την Τουρκιά να συμμετέχει σε Συνόδους και συνασπισμούς αντιδυτικών χωρών, όπου εκεί θα φορέσει το αντιδυτικό της προσωπείο. Με λίγα λόγια, η Τουρκία πατούσε και πατά σε δύο βάρκες και όταν τής επισημαίνουν ότι πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο, αυτή λέει με αυθάδεια: “Κοιτάξτε να μαθαίνετε πώς είναι να πατάς σε δύο βάρκες, Ανατολή και Δύση ταυτόχρονα”. Σε επίρρωσιν αυτού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει σύμμαχος της Ρωσίας, παρ’ ότι ενισχύει με όπλα την Ουκρανία και συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκές Συνόδους».

Τα κέρδη της Ελλάδας μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το αναπάντητο ερώτημα

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα φέρεται πως κέρδισε για ακόμη μία φορά τον καλό λόγο των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων συμμάχων και την ανοχή – ησυχία από την Τουρκία έως το τέλος του χρόνου, όπου κατά κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη κατ’ ιδίαν συνάντηση, μέσω της οποίας επιθυμούν να υπάρξει επίλυση των διάφορων. Γι’ αυτό και δόθηκε εντολή στους αρμοδίους Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να προετοιμάσουν το έδαφος μίας τέτοιας συμφωνίας».

«Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει», σχολίασε αμέσως μετά. «Η επίλυση διαφορών αφορά μονάχα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ή η Τουρκία θα θέσει εκ νέου τις αμφισβητήσεις της και αφού η Ελλάδα θέσει τις “κόκκινες γραμμές” της, η Άγκυρα θα αποχωρήσει, καταγγέλλοντας την Αθήνα για άλλη μία φόρα και αποκαλώντας την αναξιόπιστη, σε μία λογική “Γιουνανιστάν γιοκ, Μητσοτάκης γιοκ”;», αναρωτήθηκε.

Οι ημερομηνίες – ορόσημα και οι πιθανές νέες τουρκικές προκλήσεις

«Υποκειμενικά μιλώντας, θεωρώ ότι είναι θέμα μικρού χρόνου να υπάρξει ξανά προκλητική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας με ημερομηνίες – ορόσημα την 20ή Ιουλίου (εισβολή στην Κύπρο), την 24η Ιουλίου (100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης) και την 29η Οκτωβρίου (100 χρόνια τουρκικής δημοκρατίας). Προσωπικά, πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατά πολύ μικρό καλάθι για τις υποσχέσεις της Τουρκίας και η Αθήνα να βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση της τουρκικής διπλωματίας, η οποία προσομοιάζει σε… αλισβερίσι», σχολίασε ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, οθωμανολόγος – τουρκολόγος και νομικός, Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Παρά τις… αβροφροσύνες, ο Πρόεδρος Ερντογάν παρέλειψε να αναφερθεί σε άλλα σημαντικά θέματα»

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθακόπουλος τόνισε ότι «η αιτιολογική βάση είναι πως η Τουρκιά –ως ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος και εταίρος– πρέπει να έχει σύγχρονο ΝΑΤΟϊκό αμυντικό σύστημα και όχι, φυσικά, να το στρέψει εναντίον άλλης ΝΑΤΟϊκής χώρας –για παράδειγμα της Ελλάδας– κάτι που έτσι κι αλλιώς απαγορεύει ο καταστατικός χάρτης της Συμμαχίας.

Όμως, δεν πρέπει να μάς διαφύγει το γεγονός ότι πάρα τις… αβροφροσύνες, η Τουρκία (ο Προέδρος, Ταγίπ Ερντογάν) δεν αναφέρθηκε καθόλου στον στρατό κατοχής της βόρειας Κύπρου, τις αμφισβητήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, το τουρκολυβικό μνημόνιο, τη μουσουλμανική μειονότητα που αποκαλεί αυθαίρετα τουρκική, την εκμετάλλευση – συνδιαχείριση του Αιγαίου, το Turkaegean, τη διπλή ονομασία των Στενών που θέλει να τα αποκαλούν τουρκικά (Δαρδανελίων) ενώ, πέτυχε να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας τη συμπαράσταση ΝΑΤΟϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια, ειδικό φορολογικό καθεστώς και κυρίως, την άρση περιορισμών της βίζας Τούρκων πολιτών».

Τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Τέλος, ο κ. Σταθακόπουλος εντόπισε ότι «από τη συνάντηση στο Βίλνιους εξάγονται τα εξής συμπεράσματα: Πλέον, το ΝΑΤΟ δεν είναι “εγκεφαλικά νεκρό”, όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, το 2020. Βρήκε λόγο ύπαρξης και αυτός είναι ο εχθρός, εν προκειμένω η Ρωσία. Ως “παράρτημα” λειτουργεί η Συμφωνία AUKUS αναφορικά με τον Ειρηνικό Ωκεανό, οπού εκεί εχθρός λογίζεται η Κίνα.

Περαιτέρω, με την είσοδο της Φινλανδίας και σε λίγο καιρό της Σουηδίας (αφού φαίνεται πως ήρθησαν οι ενστάσεις – βέτο της Τουρκίας) το ΝΑΤΟ έχει, πλέον, πρόσβαση στον Αρκτικό Κύκλο, όπως και στα ενεργειακά αποθέματα του μέλλοντος, τα οποία ήλεγχε κυρίως η Ρωσία, μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι εσωτερικές τριβές και ενστάσεις των χωρών – μελών μένουν στην άκρη και ειδικά, τα ελληνοτουρκικά. Με δεδομένα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής φαίνονται κερδισμένες. Δευτερευόντως, κερδισμένη είναι η Τουρκία, η οποία –φορώντας πάλι το δυτικό της προσωπείο– έδειξε καλή διαγωγή, ούτως ώστε με ελιγμό να κερδίσει:

α) την αλλαγή Συντάγματος της Σουηδίας αναφορικά με την έκδοση ατόμων που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως “τρομοκράτες” και όχι το Σουηδικό Δίκαιο, ενώ,

β) κατόρθωσε να λάβει τα F–16 και την αναβάθμιση των υπαρχόντων, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να παρακάμπτει αποφάσεις επιτροπών και του Κογκρέσου σε θέματα εθνικής ασφαλείας και οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τη δεκαετία του 1930», ολοκλήρωσε ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, οθωμανολόγος – τουρκολόγος και νομικός, Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις