Έτοιμη η πρώτη ελληνική Belharra - Τέλη Σεπτεμβρίου η καθέλκυση του «Κίμωνα»

Για τα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belharra που κατασκευάζουν τα στελέχη της Naval Group για λογαριασμό της Ελλάδας στη Λοριέν της Γαλλίας.
4'

Η φρεγάτα «Κίμων» θα εγκαταλείψει το χώρο κατασκευής της και θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τη θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης είναι η Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, ακριβώς 18 μήνες μετά τη συμφωνία κατασκευής που υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου 2022!

Στη εκδήλωση θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Τη Γαλλία αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρουσίας και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Ελεγχος

Μετά την καθέλκυσή της, η φρεγάτα «Κίμων» θα εξοπλιστεί και θα υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο και πολλαπλές δοκιμές πριν παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ενταχθεί σε επιχειρησιακή δράση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν πάνε όλα καλά και τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τότε η φρεγάτα «Κίμων» αναμένεται να αρχίσει τις περιπολίες στις ελληνικές θάλασσες στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. Η Ελλάδα έχει παραγγείλει τρεις φρεγάτες Belharra, οι οποίες θα πάρουν τα ονόματα: «FDI HN Νο1 Φ/Γ ΚΙΜΩΝ», «FDI HN Νο2 Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ» και «FDI HN Νο3 Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ».

Αρχικά, οι Belharra αποτελούσαν μέρος του προγράμματος Frégates de taille intermédiaire (FTI – φρεγάτα με ενδιάμεσο μέγεθος), ενώ στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν ως «Frégate de Défense et d’ Intervention» (FDI – φρεγάτα άμυνας και επέμβασης). Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε πλοία για τη Γαλλία και τρία για την Ελλάδα, αλλά με διαφορετικό εξοπλισμό για τα πλοία που παρήγγειλε η χώρα μας.

Αναβάθμιση

Η ένταξη των φρεγατών Belharra αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αναβάθμιση και ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μετά από πολλά χρόνια. Θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της υπεράσπισης των κυριαρχικών θαλάσσιων δικαιωμάτων της Ελλάδας και θα «κουμπώσουν» με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την παρουσία των επίσης γαλλικών Rafale, αλλά και την επικείμενη ένταξη των F-35. Παράλληλα, αποτελεί τη δεύτερη «νίκη» της κυβέρνησης της Ν.Δ. στον τομέα της ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και την επαναφορά της ισορροπίας ισχύος στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «έτρεξε» με διαδικασίες… fast track τόσο το πρόγραμμα των Rafale όσο και των Belharra και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει τη δυνατότητα να δει την πρώτη υπερσύγχρονη ελληνική φρεγάτα τέτοιου τύπου να πλέει.

Οπλισμός

Κάθε Belharra είναι εξοπλισμένη με ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, επιτρέποντας μόνιμη επιτήρηση 360 μοιρών. Επίσης, θα φέρει έως 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας Aster-30 Block 1, το σταθερών διατάξεων AESA ραντάρ Sea Fire και το πυραυλικό σύστημα άμυνας σημείου RAM. Παράλληλα, θα είναι άρτια εξοπλισμένες για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις έχοντας ένα από τα ικανότερα σόναρ μεταβλητού βάθους, το Captas-4C, ενώ στην τρόπιδα του πλοίου θα εγκατασταθεί το Kingklip Mk2. Επιπλέον, η δυνητική χρήση ελικοπτέρων MH-60R από αυτές, μαζί με τις τορπίλες MU-90 και τα αντίμετρα τορπιλών, ολοκληρώνουν τον εξοπλισμό για ανθυποβρυχιακές αποστολές παρά την απουσία ηλεκτρικής πρόωσης. Οι Belharra θα διαθέτουν πυροβόλο 76 χιλιοστών OTO Melara Multi-Feed και δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Narwhal 20 χιλιοστών.

Στα ναυπηγεία μας

Να σημειωθεί ότι τα πλοία δεν θα έρθουν εξ αρχής με όλον τους τον εξοπλισμό. Για λόγους μάλλον ταχύτερων παραδόσεων, αποφασίστηκε τόσο ο «Κίμων» όσο και ο «Νέαρχος» να είναι κλάσης «γαλλικής διαμόρφωσης» (Standard 1), δηλαδή χωρίς τα 16 από τα 32 κελιά εκτόξευσης Aster-30, το σύστημα RAM και τα αντίμετρα κατά εναέριων απειλών. Αυτό θα αλλάξει περίπου δύο χρόνια μετά τις παραδόσεις των δύο πρώτων πλοίων, με τον εξτρά εξοπλισμό να τοποθετείται στις Belharra σε ελληνικά ναυπηγεία.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Διαβάστε επίσης:

Πολεμική Αεροπορία: Τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του διοικητή της 117 Πτέρυγας Μάχης

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στη διμερή σχέση με την Κύπρο

Χακάν Φιντάν: «Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα»