Κάτι δεν πάει καλά με τους Τούρκους: Ακραίες προκλήσεις στην Κύπρο - Βρώμικο παιχνίδι στη Λιβύη

Δεν έχει καμία απολύτως βάση λογικής η προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν ένταση στην Κύπρο
https://www.philenews.com/
4'

Την ώρα που υποτίθεται ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Άγκυρα επιχειρεί να δυναμιτίσει το καλό κλίμα και να δημιουργήσει συνθήκες έντασης στην Κύπρο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με φόντο την πρόκληση των Τουρκοκύπριων που επιτέθηκαν κατά μελών του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη», στα κατεχόμενα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Και βεβαίως δεν είναι μόνο οι επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και οι ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Ερντογάν είναι προβλέψιμος αφού πριν από λίγες εβδομάδες σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε αναφερόμενος στην Κύπρο: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω ένα γεγονός. Εμείς δεν αποφύγαμε ποτέ τη λύση για τις αλήθειες στο νησί. Δεν θα το αποφύγουμε. Δεν φοβόμαστε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη και δίκαιη ειρήνη. Την αποφασιστικότητά μας σχετικά με αυτό το θέμα τη δείξαμε σε όλες τις διαδικασίες, από το σχέδιο Ανάν μέχρι τώρα. Και αν χρειαστεί θα τη δείξουμε ξανά. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, αυτοί που βρίσκονται απέναντί μας, αντί να επιμένουν σε επιβολές, να αποδεχθούν την πραγματικότητα στο πεδίο».

Στην Άγκυρα γνωρίζουν πως τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν σε περίπτωση που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε. εκφράσουν αντιρρήσεις. Γι’ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος παίζει με τη φωτιά… Και στην Κύπρο και στη Λιβύη, εφαρμόζοντας συνθήκες τακτικισμού και εκφοβισμών…

Η στάση της Αθήνας

Tην ίδια ώρα που η Τουρκία λειτουργεί υπό το κράτος του πανικού ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί, η ελληνική πρωτεύουσα δομεί το παζλ της περαιτέρω ενίσχυσης του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Με τον πρωθυπουργό να έχει τοποθετήσει στο κεντρικό σκηνικό της κυβερνητικής στρατηγικής την «ισχυρή Ελλάδα», προτάσσοντας το…DNA της εθνικής αυτοπεποίθησης, το Μέγαρο Μαξίμου αναπτύσσει σταδιακά ένα πλαίσιο κινήσεων, με στόχο η Αθήνα να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων τόσο στην περιοχή της Βαλκανικής, όσο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, εντάσσεται και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποδεχθεί το βράδυ της Δευτέρας τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά. Παράλληλα, η πρόσκληση του πρωθυπουργού είναι τόσο ουσιαστική, όσο και συμβολική.

Ουσιαστική, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα εκπροσωπηθεί η Αλβανία. Η πρόσκληση της Αθήνας απευθυνόταν στον πρόεδρο της Αλβανίας και όχι στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, γεγονός που έρχεται, αν μη τι άλλο, να αποτυπώσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής πρωτεύουσας για τα γεγονότα που σχετίζονται με την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Σχετικές ειδήσεις