Μπελέρης: Ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου άντεξε και πιο βάρβαρες καταστάσεις – Στη φυλακή όσο χρειαστεί

Τα μηνύματα του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
3'

«Είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την ετυμηγορία και τις ψήφους που έλαβα από 4.000 Χειμαρριώτες. Θα μείνω μέσα (σ.σ. στη φυλακή), όσο χρειασθεί», ανέφερε ο Λεονάρντο Μπελέρης εκ μέρους του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και αδελφού του, Φρέντι, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στη φυλακή του Δυρραχίου.

«Η αλβανική πλευρά θέλει να μην επιτρέψει να περάσει ο Δήμος σε ελληνικά χέρια. Αυτό είναι πασιφανές, ύστερα από τόσες αιτήσεις αποφυλάκισης του Δημάρχου Χειμάρρας, προκειμένου να ορκισθεί. Δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή δεν υπάρχει βούληση. Από τη 12η Μαΐου έως σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό ήταν σχεδιασμένο εξαρχής, ώστε να μην αλλάξει χέρια ο Δήμος Χειμάρρας», επεσήμανε αρχικά ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη και προσέθεσε ότι «αυτή η καθυστέρηση βολεύει τον κύριο Ράμα, διότι έχει χάσει τον Δήμο, όμως, στη διοίκηση παραμένει στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει και να βρεθεί αμέσως μία λύση», μεταξύ άλλων.

Τι είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τον Φρέντι Μπελέρη

Με την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε αναφορικά με το θέμα του Φρέντι Μπελέρη ότι η ελληνική διπλωματία έχει θέσει παντού το θέμα και παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν. Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για ζήτημα πολιτικής βούλησης από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο για να ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη για την υπόθεση Μπελέρη ήταν: «Το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη, της άδικης προσωρινής κράτησης, η οποία εμποδίζει την ορκωμοσία του ως Δημάρχου της Χειμάρρας, έχει τεθεί ήδη από μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, από μέρους μου, σε όλα τα δυνατά fora. Έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι Υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Stoltenberg. Έχει υπάρξει και πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είχα δε την ευκαιρία να έχω μια εκτενή κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, με τον οποίο θέσαμε τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, να επιταχυνθεί η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η Ελλάδα θα είναι πάντοτε αρωγός, 20 χρόνια μετά από την ιστορική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, των χωρών αυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Ειδικά για το θέμα του κ. Μπελέρη, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από το ζήτημα της δικαστικής κρίσης, της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, εδώ τίθεται το ζήτημα κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πρόκειται για μια σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτό το ζήτημα, ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης. Και για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ορκιστεί Δήμαρχος ο κ. Μπελέρης και να εκφρασθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο η βούληση του λαού της Χειμάρρας, όπως ήλθε μέσα από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου».

Σχετικές ειδήσεις