Γεραπετρίτης: Ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας, να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας
Στην Άγκυρα η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών
Λίγο πριν από τη μία μετά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε γεύμα στον Έλληνα ομόλογό του. Το μενού του γεύματος είχε αρνί.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας και διατήρησης του κλίματος ηρεμίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αποχή από την επιθετική ρητορική της Άγκυρας.
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία εδραίωσης μιας μακράς καλής σχέσης καλής γειτονίας και μια βιώσιμης κατάασταση ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συμμεριζόμαστεη την ανάγκη εδραίωσης αγαστής συνύπραξης και ανεκτικότητας, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα».
Ειδικότερα, έκανε γνωστό πως με τον Τούρκο ομόλογό του συμφώνησαν στον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες το επόμενο διάστημα:
1. Πολιτικό διάλογο που θα εκκινήσει με ευθύνη της υφυπουργού Εξωτερικών κ. Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου
2. Ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύηνης
3. Προώθηση της θετικής ατζέντας υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη, με έμφαση στον τουρισμό, τις επενδύσεις, τη γεωργία, το εμπόριο, την κλιματική κρίση.
Χαρακτήρισε ως κομβική τη συνάντηση των αρχηγών των δύο χωρών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σημείωσε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρίας θα διεξαχθεί έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλόνικη.
Αναγνώρισε πως «δεν είμαστε αιθεροβάμωνες», όμως επισήμανε πως «έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και την αμοιβαία κατανόηση».Όπου υπάρχουν διαφωνίες να μην προκαλούνται κρίσεις, προσέθεσε και εξέφρασε την προσήλωση σε οικουμενικές αξίες, στο Διεθνές Δίκαιο και στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα συνεργασίας από την ορκομωσία των δύο κυβερνήσεων. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως το κλίμα βασίζεται στην αμοβαία κατανοηση και στον σεβασμό, που κρατάει ανοικτό τον δίαλυο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έστειλε το μήνυμα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο και να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα».
Επίσης, έκανε λόγο πως έχει «ξεκινήσει μια νέα και θετική εποχή» στις διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε: «Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα, υπό τη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε πως αξιολόγησαν «περικτικά τα προβλήματα μας αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και σημείωσε: «Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Συζητήσαμε τα θέματα αυτά σε διερευνητικές συνομιλίες».