Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Επαναφέρει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να κάνουν πολλά σοβαρά βήματα για τη σχέση των δύο χωρών αλλά η Τουρκία θα καθίσει στο τραπέζι με συγκεκριμένη στάση, το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
AP
3'

Νέα πρόκληση από την Τουρκία μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της χώρας Τζεβντέτ Γιλμάζ, που είπε πως «η Λιβύη είναι γειτονική χώρα στη Γαλάζια Πατρίδα», επαναφέροντας έτσι τόσο τη «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο προσκήνιο.

Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χθες έγινε μια μεγάλη καταστροφή, από πλημμύρες στη Λιβύη στη «Γαλάζια Πατρίδα» μας τη γειτονική μας Λιβύη. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Λάβαμε αμέσως κάθε είδους μέτρα για να δείξουμε ότι είμαστε μαζί με τον αδελφό λαό της Λιβύης και λήφθηκαν όλα τα μέτρα για να στείλουμε τα αεροσκάφη μας για βοήθεια. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να βλάψει αυτή τη σχέση. Θα προχωράμε μαζί».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να κάνουν πολλά σοβαρά βήματα για τη σχέση των δύο χωρών αλλά η Τουρκία θα καθίσει στο τραπέζι με συγκεκριμένη στάση, το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Προκλητικοί οι Τούρκοι αναλυτές για τα Rafale

Την ίδια στιγμή, προκλητική είναι και η στάση Τούρκων αναλυτών που σχολιάζουν πως: «όσα Rafale και να αγοράσουν οι Έλληνες θα τα αντιμετωπίσουμε, με το αντιαεροπορικό σύστημα Siper».

Επίσης, αναφέρουν πως «με τα αντιαεροπορικά μας συστήματα θα κλειδώσουμε το Αιγαίο, δεν θα πετάει ούτε πουλί» προωθώντας μια ρητορική, η οποία όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ δεν υπήρχε μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και επανέρχεται τώρα και πάλι στην επιφάνεια.

«Το σύστημα Siper δημιουργεί μία μεγάλη περιοχή αντιαεροπορικής προστασίας, που δεν μπορείς να το κάνεις με άλλα συστήματα. Αυτό το αντιαεροπορικό σύστημα τοποθετηθεί στο Αιγαίο, δυο τέτοια συστήματα, στο Αιγαίο δεν θα πετάει ούτε ένα πουλί. Εσείς αν θέλετε αγοράστε όσα μαχητικά Rafale μπορείτε, αγοράστε και το ένα όπλο και το άλλο. Εκατοντάδες ή χιλιάδες!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός αναλυτής, Μέτε Γιαράρ.

Οργή για τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ

Παράλληλα η Τουρκία έχει εξοργιστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, καθώς τα μηνύματα από τις ΗΠΑ για τα F-16 δεν είναι και τόσο θετικά. «Δεν μας δίνουν ούτε τα F-35, ούτε τα F-16 ενώ στηρίζουν τους Έλληνες και εξοπλίζουν το Αιγαίο», υποστηρίζουν

Ο ακαδημαϊκός, Μεσούτ Χακί Τζασίν δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Υπήρχε μια ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας 7 προς 10. και αυτή άλλαξε. οι ΗΠΑ δεν δίνουν ανταλλακτικά όπλων. Κάθε μέρα μας κουνάνε το δάχτυλο. Από την άλλη αποφασίζεις την άρση του εμπάργκο των όπλων στους Ελληνοκυπρίους Μαζί με την Αλεξανδρούπολη και με άλλες 20 βάσεις εξοπλίζουν και στρατιωτικοποιούν το Αιγαίο που σημαίνει πως υπάρχει κακή πρόθεση».

«Mας λένε ''δεν σας δίνουμε τα F-35. επειδή πήρατε τους 'S-400''. Nαι αλλά δεν μας δώσατε τους Patriot. Στην Ελλάδα δώσατε όπλα εκείνοι διαθέτουν τους S-300. Mας παραμυθιάζουν πως με τους S-400 θα συγκεντρώσουμε δεδομένα και θα τα δώσουμε στους Ρώσους» καταλήγει.