Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν την Τετάρτη – Σταθερή η θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία
Μπορεί η ένταση να έχει μειωθεί αισθητά, στα Ελληνοτουρκικά, όπως όμως δήλωσε ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική μίας χώρας μπορεί να αλλάξει τόσο εύκολα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης ήταν αδύνατο να μην δεχθεί ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία, ειδικότερα από τη στιγμή που την Τετάρτη (20/9), θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μία σειρά επαφών αλλά αυτή που τραβάει τα βλέμματα δεν είναι άλλη από τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ως πάντα μία συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας έχει το δικό της, ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ειδικότερα τώρα, σε μία συγκυρία που δείχνει πιο κατάλληλη από ποτέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτσι ώστε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος, χωρίς «κορώνες» και «κραυγές». Η Άγκυρα έχει ρίξει τους τόνους και επικοινωνιακά και στο πεδίο, ενώ η Αθήνα διατηρεί την ίδια, πάγια και αταλάντευτη στάση στα Ελληνοτουρκικά.
«Κάθε λύση θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση σε θέματα Εθνικής Κυριαρχίας και Εδαφικής Ακεραιότητας». Αυτό, η πάγια θέση της Ελλάδας, ήταν ουσιαστικά και το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τα λεγόμενά του στη ΔΕΘ.
Ήδη στην Τουρκία τα μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν και σχολιάζουν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών σε 48 ώρες.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός στη ΔΕ τόνισε ότι: «Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης που είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Δεν έχω να σας πω λεπτομέρειες για τα ζητήματα αυτά όπου απαιτούνται αμοιβαίες κινήσεις. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απλή. Συζητάμε 40 χρόνια με την Τουρκία. Οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οφείλω να ερευνήσω αν μπορούμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω. Και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση των τελευταίων τεσσάρων ετών».
«Το να μην συμφωνούμε με την Τουρκία δεν συνεπάγεται ένταση», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις δύο μήνες μετά το τετ-α-τετ που είχαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, στέλνοντας ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα.
Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν θα είναι ζητήματα που απασχολούν και τις δύο χώρες. Από την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, μέχρι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα σε πολλαπλά επίπεδα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.