«Σπίτι της Τουρκίας»: Ο ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη όπου διεξήχθη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Γνωρίστε τον τουρκικό ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε χώρα το σημερινό (20/09) τετ–α–τετ μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
2'

Λίγο μετά τις 19:00 (20/09), ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο ηγέτες να συνομιλούν για περίπου μία ώρα.

Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και έλαβε χώρα στο «Σπίτι της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη και σε αυτή συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Άννα – Μαρία Μπούρα, ενώ από την τουρκική πλευρά ήταν παρόντες ο διοικητής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

«Σπίτι της Τουρκίας»: «Άρωμα» Τουρκίας στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης

Ο επιβλητικός ουρανοξύστης στον οποίον συναντήθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται στο Turtle Bay του Μανχάταν, στην 1η Λεωφόρο.

Ο ουρανοξύστης διαθέτει αμφιθέατρο και ορόφους γραφείων για την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και το προξενείο. Οι εξωτερικές βεράντες βρίσκονται στον 5ο, τον 11ο και τον 16ο όροφο. Το κτήριο διαθέτει, επίσης, αίθουσα προσευχής, αίθουσες συσκέψεων και εκθεσιακό χώρο. Από τον 20ό όροφο υπάρχουν διαμερίσματα, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές. Ακόμη, διαθέτει γυμναστήριο, κοινόχρηστο χώρο βεράντας και στάθμευσης για τους κατοίκους.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν έπειτα από παλινωδίες και μηνύσεις στην εταιρεία που είχε αρχικά αναλάβει την κατασκευή του, τον Σεπτέμβριο του 2021, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική αντιπροσωπεία επέλεξε να αναγείρει την τεράστια εγκατάσταση στη θέση δύο παλιών κτηρίων και ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Πέρκινς Ίστμαν να τού προσδώσει «άρωμα» Τουρκίας. Η καμπυλωτή πρόσοψη παραπέμπει στην ημισέληνο της τουρκικής σημαίας, ενώ, η κορυφή του ουρανοξύστη έχει σχήμα τουλίπας, του εθνικού λουλουδιού της γείτονος.

Το «Σπίτι της Τουρκίας» χρησιμεύει ως έδρα πολλών τουρκικών διπλωματικών αποστολών στη Νέα Υόρκη, καθώς και ως κέντρο τουρκικής πολιτιστικής δραστηριότητας. Επιπλέον, εκεί βρίσκεται η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Σχετικές ειδήσεις