Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη

Σε ποια θέματα στάθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου.
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.
4'

Χθες το απόγευμα (20/09), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στη συνάντηση, εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Έκανα τις σχετικές δηλώσεις. Οι συνομιλίες (με τον Πρόεδρο της Τουρκίας) έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, είναι μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες θέσεις μας, σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, σε απόλυτο συντονισμό, πάντα, με τον κ. Πρόεδρο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο συντονισμός συνεχίζεται και επαναλαμβάνω, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, για όλα όσα έχω ακούσει», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κυριάκος Μητσοτάκης προς ομογενείς: «Είπα στον Ερντογάν ότι δεν είναι αποδεκτή η λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

Επίσης το απόγευμα της Τετάρτης (20/09), ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.

Στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «θέλω να επαναλάβω εδώ, τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού, που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οιαδήποτε ιδέα ή συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλώς μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν».

Αναφορικά με τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η χώρα είναι ανθεκτική, η οικονομία πάει καλά. Θα ανακάμψουμε από αυτή τη φυσική καταστροφή, με κάποια βοήθεια από τους Ευρωπαίους φίλους μας αλλά και από τους Έλληνες, από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό.

Δεν θα ξαναχτίσουμε απλώς ό,τι καταστράφηκε από τα νερά, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι θα το ξαναχτίσουμε καλύτερο, γιατί αυτό που βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι ήταν η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που μάς επηρεάζει όλους. Αποτελεί υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε μία ανθεκτική απάντηση σε φαινόμενα που θα συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτό είναι γεγονός και πρέπει να ανταποκριθούμε».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είχα δεσμευθεί, πριν από την προεκλογική εκστρατεία, ότι θα ανακτούσαμε την επενδυτική βαθμίδα εντός τριών μηνών και τα καταφέραμε. Ίσως είναι το τελευταίο βήμα σε αυτή τη μακρά και επίπονη διαδικασία, ώστε να αφήσουμε πίσω μας μία πολύ επώδυνη δεκαετία.

Η οικονομία πράγματι τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Αναπτυσσόμαστε με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση στην Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθούμε περισσότερο από 2% εφέτος. Συνεχίζουμε να προσελκύουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, ενισχύουμε διαρκώς το ελληνικό brand σε διάφορους τομείς και διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το τυπικό της μέγεθος, είτε πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή μας».

Για τον πρώτο νόμο που ψηφίσθηκε μετά τις εκλογές, που διασφαλίζει τη άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «αν είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορείτε να ψηφίζετε από εδώ ή όπου κι αν βρίσκεστε στις επόμενες εκλογές.

Οι επόμενες εκλογές είναι οι ευρωεκλογές και νομίζω ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική επιτυχία, μία εθνική επιτυχία. Καταφέραμε και αφαιρέσαμε όλα τα εμπόδια τα οποία είχε ο προηγούμενος νόμος. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει μία πολύ πιο ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, της ομογένειας, της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στα κοινά της πατρίδας μας. Μόνο καλό θα κάνει αυτή η μεγαλύτερη και πιο συστηματική συμμετοχή στα κοινά και χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε και πείσαμε και τα άλλα κόμματα ότι πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικές ειδήσεις