Τι συζητήθηκε στον 3ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – Γαλλίας
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Deputy Director Vice Admiral Christophe LUCAS, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του ΥΠΕΘΑ, πραγματοποίησαν διμερείς διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του 3ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Γαλλίας.
Σκοπός του Διαλόγου, ήταν η περεταίρω εμβάθυνση των αμυντικών διμερών σχέσεων των δύο χωρών για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όσον αφορά την διατλαντική συνεργασία, την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια μέσω της προοπτικής εξέλιξης των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των δύο χωρών σε αυτές [με ιδιαίτερη έμφαση στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation - PESCO)] και τις κοινές επιχειρησιακές αποστολές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:
- Η ανάλυση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.
- Η κατάσταση ασφαλείας σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια και Σαχέλ και οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, για τη διασφάλιση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
- Οι κοινές επιχειρησιακές ειρηνευτικές αποστολές (“IRINI”, EMASoH – ATALANTA κ.λπ.).
- Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άμυνα και ασφάλεια των δύο χωρών, καθώς και η επίδρασή τους στον τρόπο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση των διμερών διαβουλεύσεων, οι δύο αξιωματούχοι αναγνωρίζοντας τη σημασία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν στην χάραξη κοινού προγράμματος δράσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τον διεθνή ρόλο της Γαλλίας, καθώς και τη σημασία της Στρατηγικής Εταιρικής της σχέσης με την Ελλάδα, η συγκεκριμένη δράση χαρακτηρίζεται ως υψίστης εθνικής σημασίας.