Γιασάρ Γκιουλέρ: Θα έρθει στην Τουρκία ο Δένδιας – Θετικές εξελίξεις στα F-16

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, υποστήριξε ότι έχει ανοικτή επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια και ότι ο Έλληνας ομόλογός του σύντομα θα επισκεφθεί την Τουρκία. Αισιόδοξος για την αγορά και βελτίωση των F-16 από τις ΗΠΑ.
Φωτογραφία αρχείου / INTIME
2'

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, την οποία συντόνισε η Χαντέ Φιράτ της Hurriyet, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, με την Ελλάδα να μην λείπει από τις αναφορές του.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην διαταραχθεί η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας συναντήθηκε επίσης με τον κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν στα πλαίσια καλών σχέσεων, καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου», είπε σχετικά ο κ. Γκιουλέρ και πρόσθεσε:

«Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης φυσικά θα ξεκινήσουν συναντήσεις. Ο κ. Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία, θα τον φιλοξενήσουμε, θέλει να δει τη ζώνη του σεισμού, θα του δείξουμε το επιτυχημένο έργο της πολιτείας μας στη σεισμογενή ζώνη. Γιατί μετά την καταστροφή του αιώνα, το σημείο που έφτασε με τον συντονισμό όλων των φορέων του κράτους μας είναι κάτι που ελάχιστες χώρες στον κόσμο μπορούν να πετύχουν. Μας προσκαλεί και θα δεχθούμε αυτή την πρόσκληση»

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί στη Λιβύη λέγοντας πως «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός ενιαίου λιβυκού στρατού που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Λιβύης. Υπήρξε μια πλημμύρα στα ανατολικά της Λιβύης και η Τουρκία ήταν η πρώτη που πήγε εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που είναι πιο κοντά τους. Μας πήγαν πίσω. Όλοι είδαν πόσο ρεαλιστική είναι η υπόσχεση της Τουρκίας ότι «θα βοηθήσουμε όλους όσους χρειάζονται βοήθεια».

Επίσης, σχετικά με το θέμα των F-16 ανέφερε πως δεν συνδέεται με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εμφανίστηκε αισιόδοξος για θετικές εξελίξεις.

«Λέμε λοιπόν ότι είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση. Δεν είναι σωστό να συμβιβάζεται αυτό το ζήτημα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η επαφή και ο συντονισμός μας συνεχίζεται. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν θετικές, συγκεκριμένες εξελίξεις το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.