Πλεύση υπεροχής για το Πολεμικό Ναυτικό: Καθελκύθηκε η φρεγάτα «Κίμων» - Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια

Η τελετή καθέλκυση της υπερσύγχρονης φρεγάτας «Κίμων» συνοδεύτηκε από ένα αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία για τα ελληνικά νησιά
3'

Μια νέα εποχή ανοίγει για το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belh@ra, καθώς ο «Κίμων F-601» θα πλέει σύντομα στις ελληνικές θάλασσες.

Η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

O «Κίμων» στις αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές συστημάτων εν όρμω και στη συνέχεια εν πλω, για να διορθωθούν τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάσει το πλοίο, ενώ υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί στο ελληνικό ναυτικό στις αρχές του 2025.

H καθέλκυση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Naval στη Λοριάν της Γαλλίας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ και πλήθους αξιωματούχων.

Σημειώνεται δεύτερη φρεγάτα Belharra, ο «Νέαρχος F-602» αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025 και η τρίτη φρεγάτα ο «Φορμίων F-603», που ξεκίνησε να χτίζεται τον περασμένο Ιούλιο, το 2026.

Νίκος Δένδιας: Ό,τι απειλείται δεν αποαστρατιωτικοποιείται

«Είναι χαρά και μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι σήμερα πάνω στο κατάστρωμα της Φρεγάτας «Κίμων», της νέας υπερσύγχρονης Φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης.

«Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας κόβει την κορδέλα στα ναυπηγεία της Λοριάνyoutube screen grab

Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Βλέπουμε εδώ ένα ακόμη αποτέλεσμα της Συμφωνίας που μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε ως Υπουργό Άμυνας, είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία - τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας - και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι' αυτό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, κρατούσε το καλύτερο μήνυμα για το τέλος. Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση, ειδικότερα προς την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να ανεχτεί, καμία συζήτηση αποστρατιωτικοποίησης.

«Θα ήθελα επίσης καταληκτικά να πω το εξής: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις