Η Κύπρος έδωσε τη συγκατάθεσή της για διορισμό προσωπικότητας από πλευράς του ΟΗΕ

Θα διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό
5'

Η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε αργά το Σάββατο τη συγκατάθεσή της για διορισμό μιας προσωπικότητας από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών που θα διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του στον Αστρομερίτη, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων του Δήμου Μόρφου «Μέρες μνήμης Μόρφου», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Γρανάδα της Ισπανίας λέγοντας πως «οφείλω να αναφέρω ότι τα όσα έχω ακούσει είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εκδηλώνεται από την πρώτη μέρα της εκλογής μου και η δική μας προσπάθεια και ενδεχομένως το αμέσως επόμενο διάστημα να ακούσουμε και δημόσια σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς των ΗΕ, από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ».

Μια τέτοια εξέλιξη, ο διορισμός μιας προσωπικότητας που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών θα είναι μια πρώτη εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση που δύναται - αν επιδειχθεί η κατάλληλη πολιτική βούληση - να οδηγήσει σε γενικότερες θετικές εξελίξεις για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, συνέχισε. Επανέλαβε ακολούθως ότι είναι «έτοιμος προς μια τέτοια κατεύθυνση».

Ανέφερε ακόμη ότι αργά ψες το απόγευμα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για διορισμό μιας προσωπικότητας από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών που θα διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στα γεγονότα που εκτυλίσσονται από το πρωί του Σαββάτου στο γειτονικό Ισραήλ, τα οποία όπως είπε, μας θυμίζουν ότι «δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις».

Βλέπουμε με τον πιο τραγικό τρόπο τα όσα εκτυλίσσονται στο γειτονικό Ισραήλ, συνέχισε και εξέφρασε «την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη φίλη χώρα του Ισραήλ ευελπιστώντας ότι σύντομα θα αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να σταματήσουν όλα αυτά που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας».

Στην ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε αναφερόμενος σε αυτή, πως «είμαστε σήμερα εδώ για να επαναλάβουμε, και θα το κάνουμε μέχρι την τελική δικαίωση, ότι η Μόρφου, όπως και κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας, είναι αδιαπραγμάτευτη».

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις απογοητεύσεις» και ότι «η τουρκική αδιαλλαξία δεν θα μας αποθαρρύνει, δεν θα μας οδηγήσει σε τερματισμό της προσπάθειάς μας. Να είστε βέβαιοι ότι ο στόχος μας παραμένει η διασφάλιση του ειρηνικού και ελεύθερου μέλλοντος ολόκληρου του κυπριακού λαού», είπε.

Τόνισε πως για το σύνολο του κυπριακού λαού, για όλους τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας. «Αυτή η ανώμαλη κατάσταση πραγμάτων που βιώνουμε σήμερα, δεν προσφέρει σε καμία απολύτως περίπτωση την ασφάλεια που οφείλουμε ως Πολιτεία να προσφέρουμε στους πολίτες μας, την ασφάλεια που χαρακτηρίζει ένα Ευρωπαϊκό Κράτος, ένα Κράτος Μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση για την αναγκαιότητα λύσης και τερματισμού της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, και, ως εκ τούτου, σημείωσε, για τον ίδιο δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προσπαθεί για να βρει διεξόδους ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα που έχουμε ενώπιον μας.

«Μέσα στο πλαίσιο της προσέγγισής μας που αναγνωρίζεται και στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, στόχος είναι η δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που πέραν των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ενεργοποιούμε σήμερα πολύ περισσότερο και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ισχυρά κράτη της ΕΕ, που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιθυμίες της Άγκυρας για θετικές εξελίξεις στο πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, να συζητήσει μια τέτοια προοπτική μέσα στο πλαίσιο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου και αξιοποιώντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις.

«Είμαι εδώ, αποφασισμένος να λάβω τολμηρές, αλλά ωφέλιμες αποφάσεις, παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας, στην επίλυση του Κυπριακού», είπε και έστειλε το μήνυμα ότι, «οφείλουμε να στοχεύσουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την επιτυχία, χωρίς μεταξύ μας ανταγωνισμούς, άγονες αντιπαραθέσεις και προσεγγίσεις που εξυπηρετούν ή στοχεύουν να εξυπηρετήσουν, δυστυχώς, άλλες σκοπιμότητες».

Όπως σημείωσε, όλα αυτά δεν τον ενδιαφέρουν και δεν βρίσκονται στη δική του πολιτική ατζέντα και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις και δημόσιους διάλογους. Ο στόχος του, συνέχισε, είναι ξεκάθαρος, και για αυτό έχει ξεκάθαρο πλάνο και σχεδιασμό, επιμονή και υπομονή.

Κλείνοντας, επανέλαβε την ανάγκη για ύπαρξη ενός ισχυρού εσωτερικού μετώπου ως απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθειά για επανένωση του τόπου.