Γεραπετρίτης: «Όχι» σε διάλογο με την Τουρκία για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
INTIME.
2'

«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών, Αλέξανδρου Ζερβέα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως και για οιοδήποτε ζήτημα που αφορά την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα», προσθέτοντας ότι «θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι και αυτό, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της οιασδήποτε συμφωνίας».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από άποψης Ενόπλων Δυνάμεων». Ακόμη, παρέπεμψε τον βουλευτή στην προχθεσινή (18/10) τοποθέτηση του Υφυπουργού Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, όπου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία μείωση της στρατιωτικής μας ισχύος στα νησιά μας».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης προσέθεσε ότι είναι «αυτονόητο πως η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της, που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις: Της συνθήκης της Λωζάνης, του Μοντρέ και των Παρισίων, για τη “θωράκιση” και την άμυνα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος», υποστηρίζοντας ότι «έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο, καθώς την τελευταία τετραετία, έχει ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε προσωπικό και σε υποδομές, κάτι που δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αφετέρου διπλωματικά, η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες που ενισχύουν και “θωρακίζουν” τη διεθνή της θέση, έχει αναπτύξει αυτοτελή δράση σε διπλωματικό επίπεδο, κερδίζοντας σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο. Για αυτό, προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία – εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δίκαιου και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών– βρισκόμαστε σε θέση πραγματικής ισχύος».

Σχετικές ειδήσεις