Ιωάννης Κεφαλογιάννης: Η πατρίδα μας έχει ενισχύσει τη θέση της εντός της νατοϊκής συμμαχίας
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και η ευρύτερα η Δύση βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή γεωπολιτική πραγματικότητα ρωσικής απειλής για αρκετά από τα μέλη της. Δίπλα σε αυτή την εστία ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας ήρθε δυστυχώς να προστεθεί και η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. «Η Ελλάδα», ξεκαθάρισε, «δηλώνει παρούσα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Από θέση αρχής, είπε, υποστήριξε την Ουκρανία και «συνεχίζει χωρίς αστερίσκους στην ίδια πορεία».
«Η Ελλάδα, προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η χώρα μας στέλνει με τη στάση της ένα σαφές μήνυμα σε συγκεκριμένα ακροατήρια ότι οι καθαρά επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Με τις ίδιες θέσεις αρχών προσέρχεται η χώρα μας και στην ισραηλο – παλαιστινιακή σύγκρουση» επισήμανε.
«Χρέος όσων εμπλέκονται στη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή αυτή τη στιγμή, είναι να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και να διευρύνουν το φάσμα των πιθανών ειρηνικών λύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα ενός κράτους, εν προκειμένω του Ισραήλ. Το μέτρο σύγκρισης ενός κράτους δεν μπορεί να είναι αντίστοιχο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως η Χαμάς. Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς» πρόσθεσε.
Για την Ελλάδα, είπε ακόμη ότι: «Προσπαθούμε να διαδραματίσουμε ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, σεβόμενοι τις, στρατηγικού χαρακτήρα, συμμαχίες μας με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα και με σημαντικές αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, εν μέσω μιας αντικειμενικά πολύ περίπλοκης κατάστασης. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που έχει αυτό το προνόμιο».
«Έχει γίνει», είπε, «ευρέως αντιληπτό ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών».
«Κάνουμε την μέγιστη δυνατή χρήση των εργαλείων που μας παρέχει η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα τα προγράμματα της PESCO (Permanent Structured Cooperation) ώστε να αναπτύξουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, τις αμυντικές μας δυνατότητες σε δομές, τεχνολογία, εξοπλιστικά προγράμματα και ανθρώπινο δυναμικό. Χάρη σε αυτή τη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η πατρίδα μας έχει ενισχύσει τη θέση της εντός της νατοϊκής συμμαχίας, ισχυροποιώντας έτσι τον λόγο και τα επιχειρήματά της» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Ιστορική σύμμαχο για το ΝΑΤΟ» με εξέχουσα γεωπολιτική αξία χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την Ελλάδα ο Lapsley Angus, NATO Assistant Secretary General for Defence Policy and Planning, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «έχει σημαντική συνεισφορά» στη Συμμαχία «επενδύοντας στην εθνική της ασφάλεια» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτή είναι η στρατηγική του ΝΑΤΟ, δηλαδή της αποτροπής «ώστε να μην μας προκαλούν επιθετικά κράτη». «Αυτό», παρατήρησε, «έρχεται με ένα κόστος» στις κοινωνίες μας.
Για την ατζέντα του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «γνωρίζαμε πως οι ελπίδες μας ότι η σχέση μας με τη Ρωσία θα ήταν σε θετική τροχιά» ήταν ένα όραμα που αντιμετώπιζε πρόβλημα.
Ανέφερε ότι η Ρωσία επέδειξε τάσεις αναθεωρητισμού αλλά «ακόμη και όσοι ήταν σκεπτικοί» δεν ανέμεναν ότι θα ρίσκαρε «μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην Ευρώπη».
«Και το τραγικό με ότι συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να ρισκάρει ανοιχτό πόλεμο» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Αυτό άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το ΝΑΤΟ αναφορικά με την Άμυνα».
Επισήμανε ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις απειλές που αναδύονται από την ευρύτερη γειτονιά μας» αναφέροντας την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική «που προκαλεί μεταναστευτικές ροές».
«Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασίες» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να έχουμε συνεργασίες και με άλλες χώρες της περιοχής».
Τις εργασίες της συζήτησης άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών Συμεών Τσομώκος, με συντονιστές την Αλεξία Τασούλη, Διπλωματική Ανταποκρίτρια και τον Σωτήρη Δανέζη, Δημοσιογράφο & Σχολιαστή σε θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.