Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Η «επίθεση» φιλίας και τα δύο θέματα που προβληματίζουν

Μερικές ώρες απομένουν για την άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Τα μηνύματα περί… φιλίας και τα θέματα που μπορούν να «τινάξουν» στον αέρα τις συνομιλίες.
AP.
5'

Με «γεμάτες» βαλίτσες καταφθάνει στην Ελλάδα αύριο το πρωί (07/12) ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους. Κεντρικοί άξονες των συνομιλιών θα είναι ο πολιτικός διάλογος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και φυσικά, η «θετική ατζέντα».

Οι «επιθέσεις» φιλίας και τα θέματα – «τζιζ»

Στην τελευταία –χρονικά– ομιλία του, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έσπευσε να… «ρίξει» ξανά τους τόνους, καθώς υπογράμμισε πως «αύριο, πηγαίνουμε στην Ελλάδα και ύστερα, τη 18η Δεκεμβρίου, θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας, με τις χώρες της περιοχής. Αρχής γενομένης από τους γείτονές μας».

Η Αθήνα μετατρέπεται σε «φρούριο» – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί και έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από νωρίς το πρωί, ενώ, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για όλη την αυτοκινητοπομπή του Προέδρου της Τουρκίας. Θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτήρια της Αθήνας, όπου αναμένεται να περάσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ, εικόνα από αέρα θα παρέχουν ελικόπτερα και drones.

Η Αντιτρομοκρατική θα είναι σε επιφυλακή και ταυτόχρονα, αυξημένη θα είναι η φύλαξη τουρκικών «στόχων», όπως η Πρεσβεία.

Το πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα:

11:00 – Άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

11:30 – Συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η επίσκεψη του Ερντογάν με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά και κατόπιν, θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.

11:30 – Διμερείς υπουργικές συναντήσεις – Υπουργείο Εξωτερικών: Την ώρα που ο κ. Ερντογάν συναντά την κ. Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες Υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Θα συζητήσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν, αλλά οι δύο Υπουργοί Άμυνας θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση.

11:30 – Συνάντηση Δένδια και Γκιουλέρ: Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών, στη Ρηγίλλης.

12:15 – Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν: Στη συνάντηση θα βρίσκονται εκτός από τους Υπουργούς Εξωτερικών η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών, όπως συνέβη στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη.

13:00 – Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν: Δεν θα γίνουν ερωτήσεις μετά τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών. Την ώρα εκείνη θα έχουν φθάσει στο Μαξίμου και όλοι οι Υπουργοί από το ΥΠΕΞ και τη ΛΑΕΔ, οπότε θα εκκινήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

13:30 – Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας: Κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου, οπότε και θα γευματίσουν οι δύο ηγέτες και τα κυβερνητικά στελέχη, θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.

Οι συμφωνίες αφορούν: Οικονομία, εμπορικές σχέσεις, υγεία, παιδεία, τουρισμός, αθλητισμός, έρευνα – τεχνολογία, αγροτικός τομέας.

16:00 – Αναχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταναστευτικό και ασφάλεια τίθενται στο «τραπέζι» των Υπουργών

Μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν, έρχονται στη χώρα μας και τα βασικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Πέραν της συνάντησης των δύο Υπουργών Άμυνας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, έχουν προγραμματισθεί κι άλλες συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, το μεταναστευτικό και άλλα θέματα ασφαλείας θα τεθούν στο «τραπέζι» των συζητήσεων ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς των δύο κρατών.

Αναλυτικά, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, πρόκειται να συναντήσουν τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN. Κάθε πρόσωπο θα μπορεί να έχει έναν άνθρωπο συνοδεία.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν, είναι η προσοχή από αμφότερες τις πλευρές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και η συνεργασία για τη σύλληψη υπόπτων κουρδικής καταγωγής στην Ελλάδα.

Ακόμη, θα υπάρξει αναφορά για τη διάθεση των δύο κρατών να συνεργασθούν με αφορμή το έγκλημα στη Λούτσα, αλλά και για το «χτύπημα» των διακινητών μεταναστών σε Έβρο και Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτού, θα εξετασθεί η προοπτική να υπάρχει απευθείας συνομιλία των επικεφαλής των Λιμενικών Υπηρεσιών των δύο χωρών.

Τα δύο θέματα που μπορούν να «τινάξουν» στον αέρα την επίσκεψη Ερντογάν

Ο «αυθορμητισμός» του Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις κάμερες είναι αυτό που μπορεί να πάει στραβά και να «τινάξει στον αέρα» το κοινό υπουργικό συμβούλιο και το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τους τελευταίους μήνες.

Δύο είναι τα θέματα που ενδεχομένως να θέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας μπροστά στις κάμερες, τόσο στον διάλογο που θα έχει με Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο, είναι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Άλλώστε, μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, έθεσε το ζήτημα ως προτεραιότητα, αναφερόμενος στη νέα φάση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείτο ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Το δεύτερο θέμα που μπορεί να θέσει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους μπροστά στις κάμερες, σε μία προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση την Αθήνα, είναι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Δηλαδή, να επιτεθεί στο Ισραήλ και στη συνέχεια, στη Δύση και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζεται απόλυτα προετοιμασμένος να απαντήσει για αμφότερα τα ζητήματα, ωστόσο, δίχως να διακινδυνεύσει την εμφάνιση «πινγκ – πονγκ» τοποθετήσεων σε υψηλούς τόνους.

Σχετικές ειδήσεις