Τριβές Αθήνας - Βερολίνου για Μπελέρη: «Η Ελλάδα δεν θα κάνει την οποιαδήποτε υποχώρηση» στο βέτο
Μήνυμα αποφασιστικότητας για τη στάση της Ελλάδας στην ΕΕ όσον αφορά το ζήτημα Μπελέρη σε σχέση με την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.
«Το ζήτημα σεβασμού των στοιχειωδών δικαιωμάτων του Φρέντι Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου, δεν είναι ζήτημα διμερών σχέσεων. Είναι από αυτά τα ζητήματα τα οποία για την Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε την οποιαδήποτε υποχώρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας δημιουργεί εμπλοκή καθώς τάσσεται αναφανδόν υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την παραβίαση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή με την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη. Μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριος έθεσε και θέμα προώθησης της διεύρυνσης της ΕΕ με ειδική πλειοψηφία, γεγονός που θα αφαιρούσε από την ελληνική πλευρά την ισχύ του βέτο.
Ο Παύλος Μαρινάκης κατέστησε σαφές πως το δικαίωμα της Ελλάδας στο βέτο δεν παραβιάζεται, δεν παρακάμπτεται.
Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό περιορισμό στην ΕΕ που υπερασπίστηκε η Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η Ελλάδα έχει σύμμαχο την ίδια την πραγματικότητα μέσα από τις θυσίες της, αναφέρόμενος και στις περιβαλοντικές καταστροφές.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο περιθώριο είχε αλλεπάλληλες επαφές για την υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη για την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δείχνει για άλλη μια φορά εμμονική αδιαλλαξία θέτοντας σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την κατανόηση των εταίρων, οι οποίοι δύσκολα όμως θα βγούνε μπροστά να αναλάβουν πρωτοβουλία κάνοντας πράξη αυτό που ψιθυρίζουν, ότι το θέμα Μπελέρη δεν είναι ένα διμερές θέμα αλλά είναι κάτι που αφορά της αξιοπιστία της Ένωσης απέναντι στη Διεύρυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Έτσι η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στόχευε όχι μόνο στον Έντι Ράμα αλλά και στους εταίρους.
Οι ευρωπαίοι εταίροι παρακολουθούν αμήχανοι έστω και αν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν σχετικά με την Διεύρυνση περιλαμβάνουν στοιχεία τα οποία ταυτίζονται με τις Ελληνικές θέσεις: «Το Συμβούλιο καλεί την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ελευθερίας έκφρασης, καθώς και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε Μειονότητες. Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την εφαρμογή συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα της γης και την εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με διαφανή τρόπο, μεταξύ άλλων με την κατοχή, διαβουλεύσεις με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση περιπτώσεων παραποίησης εγγράφων και ταχεία προώθηση της διαδικασίας εγγραφής και αποζημίωσης.
Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες μετέχει ο πρωθυπουργός
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός συμμετέχει σήμερα και την Παρασκευή στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.
«Η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Προσθέτουν ότι η χώρα μας συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό -ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε.- ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.
Ο πρωθυπουργός διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.