Μπλίνκεν: Συνομίλησε με ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας για το πώς να φέρουν τις χώρες τους πιο κοντά

Χανιά: Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβη σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει για το Ομάν της Ιορδανίας. 
1'

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προχώρησε σε εκτενείς δηλώσεις από το αεροδρομίο των Χανίων, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή. Είπε ότι μίλησε σήμερα με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας για το πώς θα φέρουν τις δύο χώρες τους πιο κοντά.

Επισήμανε τα βήματα που έχουν κάνει η Ελλάδα και η Τουρκία υπό τις ηγεσίες Μητσοτάκη και Ερντογάν για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες.

Αναφερθείς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι τα τελευταία 30 χρόνια ποτέ ξανά η συνεργασία και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν πιο στενή.

Επίσης, ανέφερε πως στις επαφές στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν μίλησε για τα τελικά βήματα αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, είπε πως οι ΗΠΑ εστιάζουν στο να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Γάζα, αλλά και στην προστασία των αμάχων.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις που έχει με κρίσιμους παίκτες στην περιοχή για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.