Επίσκεψη Μπλίνκεν: Το τελεσίγραφο στην Τουρκία και το «πράσινο φως» στην Ελλάδα

Κυκλωτικές κινήσεις και πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου η Τουρκία να πεισθεί για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Το τελεσίγραφο στην Τουρκία και το «πράσινο φως» στην Ελλάδα
Intime news
5'

H επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά αλλά και συνολικά τα ταξίδια του στην Μέση Ανατολή συνδέονται με το ευρύτερο σχέδιο των Αμερικανών να βάλουν φρένο στην λάθος κατεύθυνση της Άγκυρας σε σχέση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η Ελλάδα σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ προφανώς συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο κάτι που επιβεβαιώνεται και από το καλό κλίμα συνάντησης με τον Μητσοτάκη.

Ας μην ξεχνάμε ότι είναι η τέταρτη επίσκεψη του Αμερικάνου ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος εδώ και τρεις μήνες και βασικός στόχος της περιοδείας είναι η μη επέκταση του πολέμου. Οι ΗΠΑ βρίσκονται διπλωματικά στην περιοχή και στέλνουν μήνυμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ακόμη και ο Λίβανος ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να μην επεκταθεί η σύγκρουση σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στο αεροδρόμιο της Σούδας και λίγο πριν αποχωρήσει επεσήμανε και την βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Ο κ. Μπλίνκεν για άλλη μια φορά βρήκε ευήκοα ώτα στην Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπλίνκεν ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Γεγονός που εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση των αμερικανικών F-35.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως κυβερνητικές πηγές σε ερώτηση για τα F-35, τόνιζαν πως «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμμορφωθεί».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Συμπερασματικά η επίσκεψη Μπλίνκεν δεν είναι μόνο συμβολικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, καθώς δείχνει ότι η σημασία της Σούδας και συνολικά της Ελλάδας θα αναβαθμίζεται συνεχώς σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία στην Αν. Μεσόγειο, με τόσο ευαίσθητες ισορροπίες από τον Κόλπο μέχρι και τη Λιβύη. Η Ελλάδα, μετά το Ισραήλ είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αμερικανός υπουργός έθεσε επιτακτικά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά είναι βέβαιοι ότι η Άγκυρα θα εγκρίνει σύντομα την ένταξη της Σουηδίας αφού κέρδισε την υποστήριξη του τουρκικού κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξίδευε με τον Μπλίνκεν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε τα εξής:

«Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες αμάχων και να εργαστούν για μια ευρύτερη, διαρκή περιφερειακή ειρήνη που διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο υπουργός και ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν επίσης τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας».

Τα ίδια ακριβώς είπε και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Ο κ. Μπλίνκεν έθεσε το θέμα των κυρώσεων και της φοροδιαφυγής στον έλεγχο των εξαγωγών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή