F-35: Το παρασκήνιο για τις εγγυήσεις Μπλίνκεν και η ρήτρα για τα τουρκικά F-16
Η Ελλάδα μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε με την Ουάσιγκτον πως το ξεκλείδωμα της συμφωνίας για τα τουρκικά F-16 θα συνοδεύεται από τον όρο της μη χρήσης τους σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», αναμένονταν να αποστείλει επιστολή προς τους προέδρους και αντιπροέδρους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, σε αυτή, θα ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον οποιουδήποτε μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ πέτυχαν, την κάμψη του τουρκικού βέτο για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα την παροχή F-35 στην Ελλάδα. Το «τελεσίγραφο» προς την Τουρκία ήταν ότι η προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς θα προχωρούσε ανεξάρτητα από το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των F-16, που δύσκολα θα ικανοποιούνταν μετά το Κογκρέσο. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως επιχείρημα στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν στις 14 Δεκεμβρίου.
Η ανάδειξη της Αθήνας ως ρυθμιστικός παράγοντας των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αποδεικνύει τις συστηματικές ενέργειες του ελληνοαμερικανικού λόμπι και των συμμάχων του στην Ουάσιγκτον που ανέδειξαν το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και συνέδεσαν ενδεχόμενη πώληση των μαχητικών με την αναγκαιότητα αμυντικής ενίσχυσης της χώρας μας. Όπως λένε χαρακτηριστικά αναλυτές, «πρώτη φορά πώληση αμερικανικών όπλων σε μέλος του ΝΑΤΟ ήταν τόσο δύσκολη υπόθεση, συνάντησε τόσες αντιστάσεις και τελικά συνοδεύτηκε από αστερίσκους».