Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα F-35 - Τι θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν
Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα αλλά και των F-16 στην Τουρκία έγινε το βράδυ της Παρασκευής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην επόμενη φάση, στέλνοντας την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Τουρκία.
Είχε προηγηθεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή, η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο που πίεζε για την αποδοχή του αιτήματος της Άγκυρας, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από τον πρόεδρο Ερντογάν.
Με την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας αλλά και την απόκτηση νέων μαχητικών από δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.
Με δεδομένο ότι μιλάμε για δύο νατοϊκούς συμμάχους, ο νόμος προβλέπει ότι η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα αμέσως μετά το πέρας 15 ημερών. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να στείλει την επιστολή νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιστολή θα πρέπει να θεωρείται επίσημη μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος δίνει στους Αμερικανούς νομοθέτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν.
Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν μερικούς μήνες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών αλλά και των όρων χρηματοδότησης που θα έχει η κάθε συμφωνία αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει στις ιδιωτικές συζητήσεις που έχει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βίλνιους, γνωστή και ως το «Πακέτο Μενέντεζ», θα ισχύσει στο ακέραιο.
«Ο Ερντογάν παζαρεύει τα πάντα»
Για το θέμα, μιλώντας στο MEGA, ο υποναύαρχος ε.α, Στέλιος Φενέκος, σημειώνει:
«Βρισκόμαστε σε μια πραγματικά δύσκολη εξίσωση διότι δεν είναι μόνο η επιστολή για τα F-16 και τα F-35, τις δεσμεύσεις που ενδεχομένως θα αναλάβει η Τουρκία για την χρήση των αναβαθμισμένων F-16 έναντι της Ελλάδας, είναι το συνολικό πρόγραμμα εξοπλιστικό το οποίο προτείνει ο Μπλίνκεν, το οποίο περιλαμβάνει από φρεγάτες, από πλοία μέσου εκτοπίσματος, μέχρι και τεθωρακισμένα για τον ελληνικό στρατό. Δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δε θα το λάβει στα σοβαρά υπόψιν, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί πολλές υποχρεώσεις πολυτυπίας και υποστήριξής του».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Όπως μας έχει δείξει ο Ερντογάν, παζαρεύει τα πάντα και, κατά την άποψή μου, δημιουργώντας από το τίποτα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, επιδιώκει δύο πράγματα. Το ένα είναι να ενισχύσει τη δικιά του ενίσχυση που μπορεί να υπάρξει από πλευράς των ΗΠΑ και παροχή οπλικών συστημάτων και από την άλλη να περιορίσει αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και θα επιμείνει σε αυτό. Η επιστολή Μπλίνκεν, πέρα των 40 F-35, έχει τρομερά μεγάλη βαρύτητα για όλες τις ένοπλες δυνάμεις, αν βέβαια επιτευχθεί στους χρόνους που θέλουμε και αν δεν επηρεαστεί από μια εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει στο ουκρανικό».
Για τα προβλήματα προσωπικού στις ΕΔ, ο υποναύαρχος ε.α λέει:
«Κανένα στέλεχος του ΠΝ και των ενόπλων δυνάμεων δε φοβάται τις προκλήσεις. Είναι καθαρά θέμα οικονομικής επάρκειας για να διαβιώσουν οι οικογένειές τους. Τα οπλικά συστήματα για να δουλέψουν, θέλουν ανθρώπους και δεν μπορείς να έχεις, για παράδειγμα, μια φουρνιά οδηγών για τα μισά τανκς και τα άλλα να περιμένεις πότε θα γίνει επιστράτευση για να τα χρησιμοποιείς.
Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τα σύγχρονα οπλικά συστήματα απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση, δεν είναι ότι πήρα κάποιον από την επιστράτευση και τον έβαλα στο τανκς, στο πλοίο ή στο αεροσκάφος. Θέλει εκπαίδευση μακροχρόνια για να φτιάξεις ένα στέλεχος που να μπορεί να τα αξιοποιεί πλήρως και διαδικτυακά. Θέλεις 10 – 15 χρόνια να έχεις τέτοια στελέχη».