La Repubblica: Συνδιοίκηση Ελλάδας και Γαλλίας για τον ευρω-στόλο στην Ερυθρά Θάλασσα

Λεπτομέρειες για την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα 

La Repubblica: Συνδιοίκηση Ελλάδας και Γαλλίας για τον ευρω-στόλο στην Ερυθρά Θάλασσα
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Η διοίκηση του Στόλου της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, θα μοιραστεί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, όπως αναφέρει η La Repubblica.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ντανιέλε Ραϊνέρι στην ιταλική εφημερίδα σχετικά με τον στόλο της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, η διοίκηση της ναυτικής δύναμης θα είναι μοιρασμένη μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Η Ιταλία θα έχει μόνο έναν υποδιοικητή, προσθέτει.

Η στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται για να υπερασπιστεί τη διέλευση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία από τα μέσα Νοεμβρίου απειλείται με πυραύλους, drones και άλλα χτυπήματα από τους Χούθι της Υεμένης.

«Ασπίδες» (Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοίνωσε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.

Οι υποστηριζόμενοι απο το Ιράν, Χούθι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στοχεύουν κάθε πλοίο που έχει εμπορικές σχέσεις ή προορισμό το Ισραήλ έως ότου υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα έχουν προκαλέσει διεθνή προβληματισμό και πονοκέφαλο στην παγκόσμια ναυτιλία, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγια πλοίων, τα οποία είναι πλέον υποχρεωμένα να κάνουν τον διάπλου της Αφρικής, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος των μεταφορών και την τιμή των προϊόντων. Στελέχη της αγοράς προειδοποιούν για τον κίνδυνο σημαντικών ανατιμήσεων σε προϊόντα που εισάγονται από την Ασία αλλά και για πιθανές ελλείψεις ειδικά σε πρώτες ύλες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή