Τραβάει ξανά το σχοινί η Άγκυρα: Επιστρέφει στη θεωρία της αποστρατιωτικοποίησης για τα νησιά
Με τρεις διαδοχικές ΝΟΤΑΜ οι τουρκικές αρχές επανήλθαν στα περί αποστρατιωτικοποίησης αυτή τη φορά με αφορμή την αεροναυτική άσκηση που προγραμματίζεται από την Αθήνα στη θαλάσια περιοχή ανάμεσα σε Ψαρά και Χίο και περί την Κάρπαθο.
Στις παλιές συνηθειές της, επιστρέφει η Άγκυρα μετα από μία περίοδο νηνεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή πριν από τον σεισμό, όπως προκύπτει από επίσημα και δημόσια έγγραφα.
Προχθές, με τρεις διαδοχικές ΝΟΤΑΜ οι τουρκικές αρχές επανήλθαν στα περί αποστρατιωτικοποίησης αυτή τη φορά με αφορμή την αεροναυτική άσκηση που προγραμματίζεται από την Αθήνα στη θαλάσια περιοχή ανάμεσα σε Ψαρά και Χίο και περί την Κάρπαθο.
Η Ελλάδα είχε πληροφορήσει μέσω του συστήματος ΝΟΤΑΜ για την άσκηση καθώς πρόκειται για το σύνολό της για περιοχές εντός του FIR Αθηνών. τρεις μέρες μετά η Τουρκία εξέδωσε τρεις διαδοχικές ΝΟΤΑΜ'S.
Σε ότι αφορά στην Κάρπαθο, στην οποία σημειώνεται γίνεται αναφορά με το τουρκικό και ιταλικό όνομά της (Κερπέ και Σκαρπάντο), επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και ισχυρίζεται ότι προκειται για περιοχές οι οποίες πρέπει να αποκλείονται από κάθ σενάριο στρατιωτικών εκπαιδεύσεω και ασκήσεων. Στη 2η ΝΟΤΑΜ σημειώνεται μάλιστα ότι η ελληνική άσκηση αποτελεί παραβίαση της «Απόφασης των 6 δυνάμεων του 1914» για το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Γινεται ακόμα αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι με βάσει αυτή αποστρατιωτικοποιημένα θεωρούνται τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Λήνος και Μυτιλήνη με ανάλογες αναφορές και σε Ψαρά-Χίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η τουρκική πλευρά επανέρχεται στις προηγούμενες «απόψεις» της μέσω διαφόρων διαύλων. Ένας από αυτούς είναι οι επίσημες ειδοποιήσεις μέσω ΝΟΤΑΜ, ωστόσο τον Ιανουάριο προηγήθηκαν και κάποια διπλωματικά διαβήματα στην πρεσβεία στην Άγκυρα, προκειμένου να καταγραφούν διαμαρτυρίες για προαναγγελθείσες επισήμως ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από την Αθήνα, οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται ως μία προσπάθεια της Άγκυρας να διατηρήσει ενεργές τις θέσεις της σε μία περίοδο ουσιαστικής ύφεσης στο πεδίο, αφετέρου προκειμένου να δοθεί και προς την ελληνική πλευρά ότι η περίοδος νηνεμίας στο Αιγαίο, έχει ημερομηνία λήξης, ενώ συνδέονται και με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη γείτονα.
Η Αθήνα παρακολουθεί και προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς στις 11 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη φάση, ενώ τον Μάϊο θα γίνει η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Στο ενδιάμεσο θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μία ακόμα συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών.