Ρεσιτάλ τουρκικής προπαγάνδας για «τεταμένο Σαββατοκύριακο στο Αιγαίο»
Για νέα ένταση στο Αιγαίο κάνει λόγο τουρκικό μέσο με αφορμή όσα συνέβησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το τουρκικό sozcu.com.tr «ανακατεύει την κόλαση» επικαλούμενο ελληνικά μέσα και συντηρεί το τεταμένο κλίμα. Μιλάει για Έλληνες ψαράδες που παραβιάζουν επί 5 χρόνια τα τουρκικά χωρικά ύδατα και για τη δράση της τουρκικής ακτοφυλακής προκειμένου να...προστατεύσει τα τουρκικά ψαράδικα.
To τουρκικό μέσο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Υποστηρίχθηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή παραβίασε τα ελληνικά ύδατα εμποδίζοντας Έλληνες ψαράδες που προσπαθούσαν να έρθουν στις νησίδες Kardak (σ.σ. Ίμια), 3,5 μίλια μακριά από την περιοχή Gümüşlük της συνοικίας της Αλικαρνασσού, για να ψαρέψουν.
Υποστηρίχθηκε ότι το θέμα συζητήθηκε από το τουρκικό και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε διεθνείς συναντήσεις που έγιναν στο Μόναχο.
Μετά την κρίση που έφερε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου το 1996 στις νησίδες Kardak, Έλληνες ψαράδες με πρόσχημα το ψάρεμα μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου κάθε έτους παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα τα τελευταία 5 χρόνια. Η τουρκική ακτοφυλακή, που φρουρεί όλο το 24ωρο στην περιοχή Καρντάκ, δεν επέτρεψε σε Έλληνες ψαράδες από το Κιλιμλί (Κάλυμνο) και τη Λέρο να πλησιάσουν τους βράχους Καρντάκ, προκαλώντας προκλήσεις Ελλήνων ψαράδων και του Τύπου.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Skai και η Ροδιακή, που εκπέμπουν στην Ελλάδα, ισχυρίστηκαν ότι η τουρκική ακτοφυλακή παραβίασε τα νερά τους μεταδίδοντας βίντεο που δείχνουν τον Έλληνα ψαρά να πλησιάζει πολύ. Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το περιστατικό, που σημειώθηκε γύρω στις 15.00 το περασμένο Σάββατο συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στο Μόναχο.
Οι κάμερες του SÖZCÜ κατέγραψαν ότι δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής περιπολούν την περιοχή για να αποτρέψουν τους ψαράδες από το Κιλιμλί (Κάλυμνος) και τη Λέρο να κινηθούν στα Καρντάκ και ότι η τουρκική ακτοφυλακή εμποδίζει την παρενόχληση τουρκικών σκαφών από την ελληνική ακτοφυλακή.
Φάνηκε ότι το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής αρκέστηκε στην παρακολούθηση των εξελίξεων από τα μέτωπα των νησιών Κιλιμλί (Κάλυμνος) και Κέτσι (Ψέριμος)»