Το φινλανδικό μοντέλο «πολίτες στα όπλα» έρχεται στην Ελλάδα - Οι αλλαγές στο στράτευμα

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Νίκος Δένδιας παρακολουθώντας την εκπαίδευση εφέδρων του φινλανδικού στρατού.
6'

Το μοντέλο της Φινλανδίας αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία και στο στράτευμα προσανατολίζεται να υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Προκειμένου να αποκτήσει ιδία άποψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετέβη στη Φινλανδία προκειμένου να ενημερωθεί από τον Φιλανδό ομόλογό του για το πώς λειτουργεί ο στρατός της χώρας.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας παρακολούθησε εκπαίδευση εφέδρων σε στρατιωτική μονάδα της Φινλανδίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη σκανδιναβική χώρα.

Η Φινλανδία διαθέτει τον μισό πληθυσμό από την Ελλάδα, όμως έχει ισχυρή πολιτοφυλακή η οποία εκπαιδεύεται κάθε χρόνο στη χρήση όπλων και τη λειτουργία μικρών κλιμακίων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Απογευματινής. Ο στρατός της αποτελείται από ένα σκελετό επαγγελατιών στρατιωτών που πλαισιώνεται από κάθε διαθέσιμο έφεδρο πολίτη. Μάλιστα, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει την εκπαίδευση όλων των πολιτών, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, ανοίγοντας περισσότερα από 300 νέα σκοπευτήρια για την ενίσχυση της άμυνας, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Το σχέδιο του ελληνικού υπουργείου είναι να αλλάξει το μοντέλο στράτευσης και στη χώρα μας, με την αναβάθμιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών, οι οποίοι θα δύναται να συνεισφέρουν περισσότερο, επιχειρησιακά, στον Ελληνικό Στρατό.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι "σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, νέοι άνθρωποι μετατρέπονται σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους", όπως επίσης και από το γεγονός ότι "γίνεται μεγάλη, εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Θα έρθουν Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές, είναι ότι μπορεί ένας στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η επιλογή που έκανε πάντα η Ελληνική Δημοκρατία, να βασίζεται στο στρατό των πολιτών, είναι μία σωστή επιλογή. Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο στρατός των πολιτών. Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία", κατέληξε.

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε στο ευρωπαϊκό κέντρο Αριστείας για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών - όπου είναι τοποθετημένος Έλληνας αξιωματικός - από τη διευθύντρια του κέντρου Τeija Tiilikainen, ενώ συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και μέλος του φινλανδικού Κοινοβουλίου Pekka Haavisto.

Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έγινε η παρουσίαση εδώ στο στρατόπεδο της Φινλανδίας. Συνομιλήσατε και με στρατεύσιμους για την εμπειρία τους μέχρι στιγμής. Τι είναι αυτό το οποίο κομίζετε πλέον στα Επιτελεία ώστε να εργαστούν για το νέο μοντέλο στο οποίο θέλει η Αθήνα να επενδύσει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν, βέβαια θέλω να πω ότι αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Επίσης γίνεται μεγάλη, εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας στρατιωτικός.

Θα έρθουν Έλληνες Αξιωματικοί οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι μπορεί ένας στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η βασική εθνική επιλογή, η επιλογή που έκανε πάντα η Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή να βασίζεται στο στρατό των πολιτών, είναι μία σωστή επιλογή. Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο στρατός των πολιτών.

Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία.

Ποιο είναι το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Στη Φινλανδία, άνδρες πολίτες μεταξύ 18 – 60 ετών καλούνται να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας. Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα.

Ο υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, κατατάσσονται στην εφεδρεία των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων. Το σύστημα εκπαίδευσης εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις και ανάγκες των Αμυντικών Δυνάμεων.

Όλοι οι στρατεύσιμοι αρχίζουν τη στρατιωτική τους θητεία ως ίσοι από κάθε άποψη. Ο καθένας μπορεί να έχει καλές επιδόσεις στη στρατιωτική θητεία, ανεξάρτητα από το ιστορικό του. Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για απλά καθήκοντα υπηρετούν για 165 ημέρες, όσοι εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες.

Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν 347 ημέρες. Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

Η στρατιωτική θητεία παρέχει στους στρατεύσιμους στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Στη στρατιωτική θητεία, οι στρατεύσιμοι μπορούν επίσης να μάθουν χρήσιμες καθημερινές δεξιότητες και ηγετικές ικανότητες και να αποκτήσουν τεχνογνωσία και για την επαγγελματική ζωή. Στόχος είναι να μπορούν οι στρατεύσιμοι να χρησιμοποιούν τις προηγούμενες δεξιότητες και τις γνώσεις τους στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Μετά τη στρατιωτική θητεία κατατάσσονται στην εφεδρεία. Οι βαθμοφόροι παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν τα 50 τους χρόνια και θα λάβουν το πολύ 80 ή 150 ημέρες επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εφεδρείας τους.

Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβουν το πολύ 200 ημέρες επανεκπαίδευσης. Κάθε άνδρας ηλικίας 18 – 60 ετών ανήκει στη βοηθητική εφεδρεία.

Ημερήσια αποζημίωση και αποζημίωση εξοπλισμού

Καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ημερομίσθιο, για την κάλυψη των καθημερινών εξόδων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Η ημερήσια αποζημίωση είναι προοδευτική ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας:

  • 5,90 ευρώ (1 – 165 ημέρες)
  • 9,80 ευρώ (166 – 255 ημέρες)
  • 13,65 ευρώ (256 – 347 ημέρες)

Η ημερήσια αποζημίωση καταβάλλεται συνήθως στον τραπεζικό λογαριασμό δύο φορές τον μήνα, κάθε Παρασκευή, για την αποζημίωση κάθε ημέρας υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, της άδειας παραδειγματικής συμπεριφοράς, της άδειας ασθενείας, της προσωπικής άδειας και της άδειας πατρότητας. Στις ημέρες υπηρεσίας δεν περιλαμβάνονται οι ειδικές προσωπικές άδειες και οι απουσίες χωρίς άδεια.

Οι γυναίκες λαμβάνουν επίδομα εξοπλισμού 1,50 ευρώ ανά ημέρα για την κάλυψη των εξόδων που δεν προβλέπονται από τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις, όπως, για παράδειγμα, εσώρουχα.