Η ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία στα πρόθυρα εξαφάνισης - Αποκαλυπτικό έγγραφο στον ΟΗΕ
Σε μια σοβαρότατη αναφορά στον ΟΗΕ προχώρησε οργάνωση, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα της εναπομείνασας ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στον ΟΗΕ, η ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, με τον πληθυσμό της κοινότητας να μειώνεται σε μόλις 1.500 άτομα, αποτελούμενη κυρίως από ηλικιωμένους. Αυτή η σοβαρότατη μείωση έρχεται σε έντονη αντίθεση με έναν αιώνα πριν, όταν η κοινότητα αριθμούσε 1,4 εκατομμύρια άτομα.
Η μείωση μπορεί να αποδοθεί σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως ο αναγκαστικός εκπατρισμός, η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, η συνεχής πίεση, οι καταστολές, οι άδικες διακρίσεις,, η αδιάκοπη αρνητική εκστρατεία και οι εντάσεις δεκαετιών μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας.
Όλα αυτά σχετικά με την κατάσταση και τη ραγδαία συρρικνούμενη ελληνορθόδοξη μειονότητα έφερε στο φως ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο στα Ηνωμένα Έθνη και έφερε στο φως το Nordicmonitor.gr.
«Αυτή η τεράστια πληθυσμιακή διάβρωση συνέβη επειδή οι κυβερνήσεις της Τουρκίας καθ' όλη την περίοδο 1923-2003, ακολούθησαν μια συστηματική πολιτική σοβαρών μέτρων διακρίσεων για να εξαναγκάσουν σε εκπατρισμό τα μέλη της [ελληνορθόδοξης] μειονότητας», ανέφερε το έγγραφο.
Σοβαρές προκλήσεις
Το έγγραφο, που συντάχθηκε από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, μια μη κυβερνητική οργάνωση με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, αποκαλύπτει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Τουρκία.
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία του 2022 εκτιμά ότι στην Τουρκία διαμένουν λιγότεροι από 2.500 Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός, το μοτίβο είναι σαφές: Η ελληνορθόδοξη κοινότητα συρρικνώνεται ραγδαία στην κυρίως μουσουλμανική Τουρκία και μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με την εξαφάνιση.
Ιδιαίτερη αναφορά στο έγγραφο γίνεται και στα δεινά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ως σοβαρότερο πλήγμα για την ελληνορθόδοξη μειονότητα αναφέρεται η ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης. Αναλύεται ολόκληρη η ιστορική εξέλιξη σχετικά με την μείωση της ελληνορθόδοξης κοινότητα και τονίζεται πως οι ανοιχτές και μυστικές πιέσεις των διαδοχικών τουρκικών κυβερνήσεων προς την εναπομείνασα μειονότητα, που κατά καιρούς έφτασαν μέχρι τη βία και την καταναγκαστική εργασία, επιβάρυναν περαιτέρω την ελληνορθόδοξη μειονότητα, μειώνοντας τον αριθμό της σε μόλις 1.500 άτομα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το έγγραφο.