Δένδιας: Αμέριστη η στήριξη της Ελλάδας στον Κυπριακό Ελληνισμό - Η Κύπρος δεν κείται μακράν

Φόρο τιμής στους αγωνιστές της Κυπριακής ελευθερίας απέτισε σε μήνυμά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μήνυμά του που αναγνώσθηκε σε εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τον εορτασμό των Εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’:

Δένδιας: Αμέριστη η στήριξη της Ελλάδας στον Κυπριακό Ελληνισμό - Η Κύπρος δεν κείται μακράν
3'

Με αισθήματα αδελφικής αγάπης και πίστης στην τελική ευόδωση του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, ο Νίκος Δένδιας απευθύνθηκε «στην αρχέγονη αυτή και ζώσα εστία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, για τον εορτασμό των επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955». Η Κύπρος δεν κείται μακράν, κατέστησε σαφές.

Ο υπουργός στο μήνυμά του τονίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επανένωση της Κύπρου. «Δεν είναι δυνατόν μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη επί 50 χρόνια» υπογραμμίζει.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αξία της Κύπρου και στη σημασία της πρωτοβουλίας «Αμάλθειας» για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ειδικότερα, χαιρέτισε την Κοινή Δέσμευση για την προώθηση θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «Η ηγετική δράση της Κύπρου για τη σύσταση της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» ήταν καθοριστική στο να καταστεί δυνατή αυτή η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου» σημείωσε.

Περαιτέρω, επισήμανε πως κομβική υπήρξε η συμβολή τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην προσφάτως αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με μια άλλη σημαντική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο. «Μια χώρα η οποία συνδέεται στενά με Αθήνα και Λευκωσία όχι μόνο εντός του πλαισίου των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μέσω των στρατηγικών διμερών σχέσεων που διατηρούμε καθώς και των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας που συμμετέχουμε και οι τρεις» προσέθεσε.

Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε πως είναι γεγονός ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας. «Η στενή μας αυτή συνεργασία και αδελφική σχέση λειτουργούν προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής και της ειρηνικής τους συνύπαρξης, εντός πάντα του πλαισίου του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου του Δικαίου της θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας» τόνισε.

Ακρογωνιαίος λίθος της θέσης της Ελλάδος στο Κυπριακό, όπως ανέδειξε, είναι η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός των δύο κυβερνήσεων μας, σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του αμυντικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών της χώρας από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, της «Ατζέντας 2030».

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δίνει βάρος

  • σε μια νέα δομή οργάνωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων,

  • στη χρήση κι αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων,

  • σε ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας κι εφεδρείας, που λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις στην πατρίδα μας

  • στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να πάψουμε να ψωνίζουμε από το ράφι οπλικά συστήματα και μέσα.

Μια ατζέντα που δίνει έμφαση στην δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και τις Τεχνολογία, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί αποτελεσματικά να απαντάει σε κάθε μορφή απειλών, απ’ όπου και αν προέρχονται. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρή Κύπρος, παρατήρησε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή