Είναι επίσημο: Έρχονται τα F-35, εστάλη η επιστολή από τις ΗΠΑ

Αποστολή της LOA στη ΓΔΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα
3'

Ανοίγει ο δρόμος για την έλευση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας μιλώντας για τα F-35 είπε ότι ως χώρα ενδιαφερόμαστε για την εκδοχή «4», αυτήν που δεν έχει πετάξει ακόμη.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει:

«Δόγμα μας είναι η αποτροπή και αυτόν ακριβώς το σκοπό υπηρετεί η απόκτηση των F-35».Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μαχητικό και η απόκτησή του «υπηρετεί τη δική μας εθνική αναγκαιότητα. Δεν είναι όπλο που θα αποκτηθεί, επειδή μας το ψιθυρίζει το ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως προς τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αποκτηθούν, τόνισε ότι αυτό είναι ζητούμενο, ωστόσο θα είναι έως 40, λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να πετάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου από το παράθυρο» είπε. Ως προς το χρόνο, η Ελλάδα θα συγχρονίσει την απόκτησής τους με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και τις ανάγκες της χώρας, σημείωσε.

F-35: Ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα

Την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν ένα «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα», έναντι της Τουρκίας με την προμήθεια των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, διαπίστωσε o ειδικός σε θέματα ΜΜΕ και λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Τζογόπουλος.

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, συν τοις άλλοις ανώτερος συνεργάτης στο Centre International de Formation Européenne, μιλώντας πρόσφατα στο Newsbomb.gr εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα και εξήγησε: «Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ο αυτόνομος χαρακτήρας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει την αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει διαφορετικές τακτικές στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, ικανοποιώντας κατά κάποιο τρόπο και τις δύο πλευρές. Η Ουάσιγκτον κοπιάζει προκειμένου να περιορίσει το άνοιγμα της Τουρκίας προς την Ανατολή, το οποίο εξελίσσεται ως μια συνεχής διαδικασία και δεν σταματά με τις τρέχουσες πωλήσεις».

Αυτό είναι το «κλειδί» για την ειδικό αναλυτή, ο οποίος πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να παράσχει στην Αθήνα το προαναφερόμενο «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, αποφεύγοντας παράλληλα να αποξενώσει αμετάκλητα την Άγκυρα».

«Για να συγκρίνουμε την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο χρειαζόμαστε συγκεκριμένους αριθμούς και χρονοδιαγράμματα», υποστηρίζει. «Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, πόσα μαχητικά F-35 θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα και πότε», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις