ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία

Μια είδηση που επηρεάζει άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετέδωσαν τα Μέσα της γειτονικής χώρας

Η Τουρκία έχει... φάει πόρτα από παντού στην προσπάθειά της να βρει μαχητικά που θα μπορέσουν να σταθούν απέναντι στην Ελλάδα και φαίνεται πως η Γερμανία έχει τη λύση για το καθεστώς Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Γερμανία δεν θα έλεγε «όχι» στο ενδεχόμενο να πουλήσει Eurofighters στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το CNN Turk αναφέρει σε ρεπορτάζ του πως «Η Βρετανία και η Ισπανία προσέγγισαν θετικά τη διαδικασία. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Γερμανία. Ωστόσο, δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση από τη Γερμανία. Είναι δυνατόν να αναφερθεί ότι το θέμα αυτό τέθηκε στην ημερήσια διάταξη στη σύσκεψη που έγινε χθες. Έχουμε νέα στοιχεία. Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι η προσέγγιση της Γερμανίας έχει αρχίσει να γίνεται θετική. Πηγές αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία. Στη χθεσινή του δήλωση, ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι σχέσεις με τη Γερμανία θα μπορούσαν να στοχεύουν στην κοινή παραγωγή και όχι σε περιορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται επίσης ότι θα σημειωθεί πρόοδος».

Παράλληλα, το κανάλι αναφέρθηκε και στην κατάσταση σχετικά με την προμήθεια F-16 της Τουρκίας. «Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η νομική πρόταση και οι επιστολές αποδοχής έφτασαν στην Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν τον Μάιο και η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Ιούνιο. Όταν επιτευχθεί η τελική συμφωνία, θα αποκαλυφθεί το κόστος και θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης. Τα F-16 αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα», όπως αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι: «Υπάρχει μια φόρμουλα στο τραπέζι για αυτό. Η παραγωγή στην Τουρκία μπήκε στην ημερήσια διάταξη. Αναφέρεται ότι και η αμερικανική πλευρά ευνοεί αυτή τη φόρμουλα. Εάν η διαδικασία γίνει αποδεκτή, τα F-16 θα παράγονται από την TAI στο 1ο Εργοστάσιο Συντήρησης Κύριας Αεροπορίας στο Εσκισεχίρ. Τα F-16 αναμένεται να μπουν στο απόθεμα το 2028-2029».