«Πυρά» Ερντογάν σε Μπάιντεν: «Αντί να κατηγορεί άδικα την Τουρκία, να κοιτάξει τη Γάζα»
Τη δική του απάντηση για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Χ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει:
«Αντί να επαναλαμβάνει αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας με βάση τα γεγονότα του 1915, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει τη Γάζα, να δει τις απόπειρες γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα και να προσπαθήσει να το αποτρέψει.
Το βήμα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα εμποδίστηκε από το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με αυτή την απόφαση, η Αμερική αγνόησε τη βούληση όχι μόνο του παλαιστινιακού λαού αλλά και των άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμβάλλει στη λύση με την άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή της προς το Ισραήλ, αλλά κάνει το πρόβλημα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ενώ 35 χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα στη Γάζα, η έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ είναι η σαφέστερη ένδειξη αυτού».
Ο Μπάιντεν μίλησε ξεκάθαρα για Κωνσταντινούπολη στο μήνυμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία , καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αναφορά στην «Κωνσταντινούπολη».
Μάλιστα έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην Κωνσταντινούπολη (Constantinopole), μιλώντας για τα γεγονότα του 1915.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «when Ottoman authorities arrested Armenian intellectuals and community leaders in Constantinople»
Το μήνυμα του προέδρου Μπάιντεν:
Σήμερα, στεκόμαστε για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.
Η εκστρατεία της σκληρότητας ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν τους Αρμένιους διανοούμενους και τους ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Τις ημέρες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε θάνατο – αφήνοντας τις οικογένειες διαλυμένες και γενιές για πάντα αλλαγμένες.
Καθώς θρηνούμε αυτή την τραγωδία, τιμούμε επίσης την ανθεκτικότητα του Αρμενικού λαού. Αφού άντεξαν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία, οι επιζώντες άρχισαν να σφυρηλατούν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο μας. Με το θάρρος και τη δέσμευση, ξανακτίστηκαν τις ζωές τους. Διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν τον ιστό των εθνών σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των δικών μας. Και είπαν τις ιστορίες τους για να εξασφαλίσουν το ότι οι μαζικές φρικαλεότητες που ξεκίνησαν την ημέρα εκείνη πριν από 109 χρόνια δεν επαναληφθούν ποτέ ξανά.
Αυτό παραμένει ο όρκος μας. Σήμερα -και κάθε μέρα- οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μιλούν κατά της μισαλλοδοξίας. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στο μίσος και τη φρίκη με ελπίδα και επούλωση.
Και, θα συνεχίσουμε να στέκουμε με όλους εκείνους που αναζητούν ένα μέλλον όπου όλοι μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό.