Δένδιας: Σε τροχιά η δημιουργία αντι-drone συστημάτων - Δύο δισ. ευρώ το κόστος δύο θόλων αεράμυνας

Σε τροχιά μπαίνει ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών για τη δημιουργία συστημάτων αντι-drone που εστιάζει στην άμυνα της χώρας και σε από αέρος επιθέσεις drones με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει πώς αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Δένδιας: Σε τροχιά η δημιουργία αντι-drone συστημάτων - Δύο δισ. ευρώ το κόστος δύο θόλων αεράμυνας
4'

Η συγκεκριμένη προτεραιότητα εντάσσεται επίσης στη μεταρρύθμιση που επιχειρείται με την «Ατζέντα 2030» στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην έμφαση που δίνεται πλέον στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Σε 2 δισ. ευρώ ανήλθε το κόστος απόκτησης δύο θόλων για την άμυνα της χώρας, ενός αντιαεροπορικού και ενός αντι-drone με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να υπογραμμίζει στο Beyond 2024 την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος αμυντικών βιομηχανιών που θα παράξουν καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα καλύψουν τις καταγεγραμμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου που αφορά την επικαιροποίηση του αμυντικού δόγματος και την επένδυση στην αμυντική ικανότητα της χώρας . Την ανάγκη αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση στην καινοτομία, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ενώ παράλληλα δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η χώρα θα μπορέσει να τα καταφέρει, παραθέτοντας ως ενδεικτικά τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όλο το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ 0,74%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε αμελητέο. «Όταν χαλάμε 3,7% τον χρόνο για τις αμυντικές ένοπλες δυνάμεις σημαίνει ότι το 2,9%, άρα 3%, αν βγάλετε τη μισθοδοσία, πηγαίνει πακέτο στο εξωτερικό», συμπλήρωσε .

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό το 0,74% δυνάμει δεν είναι αμελητέο. Είναι μόνο ως ποσοστό πολύ μικρό. Αν του δώσεις δυνατότητες και ευκαιρίες θα ανθίσει», παραθέτοντας ως παράδειγμα τα βήματα που έχει ακολουθήσει το Ισραήλ «έγινε από το μηδέν. Όλο το τεράστιο οικοσύστημά του, το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εξαγωγικό στον πλανήτη σήμερα έγινε από μια αγροτική οικονομία: η ανάγκη».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αμυντική βιομηχανία της γείτονας λέγοντας : « Κοιτάξτε το ναυπηγικό πρόγραμμα της γειτονικής μας Τουρκίας . Κοιτάξτε το πρόγραμμα drones της γειτονικής μας Τουρκίας . Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μία εύλογη απάντηση . Δεν λέω να μπούμε σε ένα διαγωνισμό ποιος θα είναι πρώτος . Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε αλλά να μπορούμε μία δυνατότητα αποτροπής »

Η Τουρκία δεν μας ρίχνει γαρύφαλλα

Η «Ατζέντα 2030» είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει λάβει χώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να αναφέρεται στην ανάγκη να δοθεί μία λύση στην ΕΑΒ για να«ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβαλλοντός μας».

«Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο. Δεν είναι όλοι φίλοι μας. Δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα» υπογράμμισε συμπληρώνοντας « κοιτάχτε τι παράγει η γειτονική χώρα η οποία διεκδικεί δικαιώματα επί κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Όπως τόνισε: «αγοράζουμε πράγματα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας κυριότητα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας». Απέναντι στον εξοπλισμό της Τουρκίας «πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέμε να μπούμε σε έναν διαγωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», διευκρίνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο στόχος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας

Το νέο Κέντρο θα ενώσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη νέα τεχνολογία, όπως και με το οικοσύστημα των αμυντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πώς ο στόχος του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) είναι να εστιάσει στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και να τις προκηρύξει στο οικοσύστημα ζητώντας λύσεις . Εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις εγκριθούν από τις ένοπλες δυνάμεις , τότε θα ζητηθεί ένα πρωτότυπο με σκοπό να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες . Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της παραγγελίας. « Όταν βλέπουμε ελληνικό μυαλό να παράγει λύσεις εμείς θα το δοκιμάσουμε », ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι το 2030 που τίθεται ως στόχος στην ατζέντα είναι υπεραρκετό.

Οι ζητούμενοι τομείς είναι τα drones, τα αντι-drones, αντιαεροπορικά, αντιαεροπορικό θόλο, αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα κάτω από τη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα στη στεριά, συστήματα, ηχητικά ή λέιζερ, συστήματα προστασίας αρμάτων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή