ΕΘΝΙΚΑ

Αχόρταγοι οι Τούρκοι: Ο Ερντογάν θα ζητήσει...μερτικό από τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου

Αχόρταγοι οι Τούρκοι: Ο Ερντογάν θα ζητήσει...μερτικό από τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου

Στην κόψη του ξυραφιού για πολλοστή φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Με «κινούμενη άμμο» μοιάζει η κατάσταση αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό τον διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψή του στην Άγκυρα, στην οποία, σύμφωνα και με τον ΣΚΑΙ, στέλνει μήνυμα και για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Πέραν του θέματος της Μονής της Χώρας θα συζητηθούν κι άλλα ζητήματα. Όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά μέσα, ο Ερντογάν θα θέσει στον Μητσοτάκη το μοίρασμα του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθεί και το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή Τούρκοι αναλυτές σχολιάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να έχουν μια σχέση win-win.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

«Μικρό καλάθι» εκτιμάει πως πρέπει να κρατάμε από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία o Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Κλάψης ξεκαθάρισε την τρέχουσα κατάσταση.

«Καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί οι πάγιες τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Είδαμε μια χαλάρωση για 15 μήνες κι αυτό είναι θετικό, αλλά από την άλλη η στρατηγική, οι αμφισβητήσεις, δεν έχουν φύγει από το τραπέζι», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιο σημείο να αισιοδοξούμε».

«Δύσκολα ένα ταξίδι από μόνο του να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Για να μπορέσει πρέπει να έχει υπάρξει πολύ καλή διπλωματική προετοιμασία, κάτι που δεν φαίνεται να υφίσταται», σχολίασε. Στόχος του ταξιδιού σύμφωνα με τον κ. Κλάψη είναι να παραμείνουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σε ειδικό ερώτημα για τις τουρκικές ασκήσεις που θα βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ θα είναι ο κ. Μητσοτάκης στην Τουρκία ο καθηγητής τόνισε στο Newsbomb.gr: «Δε νομίζω ότι αλλάζουν κάτι. Καλό θα ήταν να είχαν αποφευχθεί οι ανακοινώσεις των ασκήσεων».

Διευκρίνισε δε πως «τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκύπτουν από την τουρκική συμπεριφορά».

Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ο κ. Κλάψης ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι «η ελληνική θέση επί της αρχής είναι σωστή και τεκμηριωμένη» .

Ωστόσο για τον ίδιο δεν προκαλεί εντύπωση η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να προσαρμόσει τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τα συμφέροντά της. «Θέλει να εφαρμόσει αναθεωρητική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο με την θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” και να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή», είπε σημειώνοντας ότι αυτή η τακτική δεν είναι κάτι καινούριο. «Δεν ξεκίνησε με τον Ερντογάν, δεν την εφύηρε ο Ερντογάν», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ για τα περί διαμοιρασμού του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου υπήρξε σαφής: «Είναι απολύτως κλειστό από το μέρος της ελληνικής πλευράς».

Σχετικές ειδήσεις