ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ
«Έχουμε... ζητήματα»: Καταρρέει η Συμφωνία των Πρεσπών, «Μακεδονία»... σκέτο από τη νέα πρόεδρο
Όπως είχε προαναγγείλει και προεκλογικά, η νέα Σκοπιανή πρόεδρος που ηγείται του εθνικιστικού VMRO, θα αποκαλεί τη χώρα της... όπως θέλει. «Θα έχουμε ζητήματα αν γίνει αυτό», είχε πει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Προκαλεί προβληματισμό (σ.σ. η στάση της νέας εθνικίστριας Σκοπιανής προέδρου). Θα θέλαμε να δούμε πως θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Είχα διαφωνήσει τελείως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οφείλω να τη σεβαστώ, αλλά διαφωνώ. Θέλω να ελπίζω πως η νέα κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει όσα έλεγε προεκλογικά αλλιώς θα έχουμε ζητήματα».
Αυτά ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευή του στον Alpha το Σάββατο, και σήμερα η νέα Σκοπιανή πρόεδρος, εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία με το εθνικιστικό VMRO, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, έσπευσε να... ξεκαθαρίσει -δηλαδή να επαναλάβει τη θέση- απαλείφοντας εντελώς το «Βόρεια» από την ονομασία, έτσι όπως συμφωνήθηκε, από τη χώρα της.
Είναι προφανές ότι η αποτυχημένη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και την Ιστορία μας, Συμφωνία των Πρεσπών, καταρρέει πανηγυρικά, και μάλιστα από την άλλη πλευρά, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι θα πορευτούν και τα επόμενα χρόνια με λογικές παραχάραξης της ιστορίας και αβάσιμων εθνικιστικών επιδιώξεων.
Φαίνεται λοιπόν ότι από σήμερα «έχουμε ζητήματα», όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τα Σκόπια να παραβιάζουν και επισήμως τη συμφωνία. Πρώτη «πράξη» αποτελεί και η διπλωματική ενέργεια της Ελληνίδας πρέσβειρας στα Σκόπια, που αποχώρησε από την αίθουσα της ορκωμοσίας ακούγοντας τη νέα πρόεδρο.
Ήδη, παρενέβη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, λέγοντας:
«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της στην ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Λίγο αργότερα, στο ίδιο ύφος, ήρθε και η αντίδραση του Υπουργείου
Εξωτερικών:
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
«Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας της Πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».
Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα, καθώς η χώρα μας οφείλει όχι απλά να καταγγείλλει αυτές τις συμπεριφορές, αλλά να διασφαλίσει ότι θα εξαλειφθούν με δυναμικές ενέργειες (το βέτο του 1991 και το Βουκουρέστι το 2008 θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα).
Να προστατέψει, δηλαδή, αποτελεσματικά αυτή τη φορά σε σχέση με όσα έγιναν το 2018, τα εθνικά συμφέροντα.
Αποχώρησε διαμαρτυρόμενη η Ελληνίδα πρέσβειρα
Το μεσημέρι ορκίστηκε πρόεδρος των Σκοπίων, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».
Η πρέσβης της Ελλάδας , Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος των Σκοπίων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.
Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.
Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.