Σκόπια: Η χυδαία πρόκληση της Σιλιάνοφσκα, το παρασκήνιο και η αντίδραση της Ελλάδας

Σε μία πρωτοφανή ωμή πρόκληση προχώρησε η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιδρά σήμερα με μια σκληρή ανακοίνωση.
4'

Πολιτικό «σεισμό» προκάλεσε η κίνηση της νέας προέδρου των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της.

Η πράξη της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε από χθες και την αντίδραση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια, του DUI του Αλί Αχμέτι, που εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της παραβίασε το Σύνταγμα, προκαλώντας κρίση στις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση καταπάτησε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη ούτε Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», ανέφερε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Μητσοτάκης: «Η πρόεδρος των Σκοπίων να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του καλεί την Σκοπιανή πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα να επανέλθει στη νομιμότητα, έπειτα από την προκλητική της στάση, και υπενθυμίζει ότι «κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της.

Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της.

Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα.

Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Αποκάλεσε τα Σκόπια, «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της

Σε μία πρωτοφανή ωμή πρόκληση προχώρησε η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα κατά την ορκωμοσία της για την Προεδρία αποκάλεσε τη χώρα της σκέτο «Μακεδονία», παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Σκόπια: Αποχώρησε η πρέσβης της Ελλάδας

Η απίστευτη πρόκληση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και γι' αυτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε.

Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό, ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά».

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Υπουργός Δικαιοσύνης Σκοπίων: «Άκυρη η ορκωμοσία της προέδρου»

Η κίνηση παραποίησης του Προεδρικού όρκου έχει φέρει αντίδραση και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ήταν μάλιστα ξεκάθαρος. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η αγνόηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα. Πρέπει είτε να επαναληφθεί η διαδικασία είτε τη θέση του προέδρου της χώρας να αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιόβαν Μίτρεσκι».

Σχετικές ειδήσεις