Διμέτωπος διπλωματικός αγώνας σε Σκόπια και Αλβανία - Οι άμεσες απαντήσεις Μητσοτάκη

Νέες προκλήσεις Ράμα και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά αμέσως 

Διμέτωπος διπλωματικός αγώνας σε Σκόπια και Αλβανία - Οι άμεσες απαντήσεις Μητσοτάκη
5'

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Αλβανοί με τον Έντι Ράμα και οι Σκοπιανοί με τη νέα πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάφκοβα.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος στην ορκωμοσία της επέλεξε να αποκαλέσει «Μακεδονία» τα Σκόπια, προκαλώντας σάλο διεθνώς, με αποτέλεσμα να απαντήσει αμέσως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας: «Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της.

Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της.

Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα.

Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Οι προκλήσεις του Έντι Ράμα

Ο Έντι Ράμα από την αρχή της ομιλίας του στο Γαλάτσι έκανε ευθεία αναφορά στις αντιδράσεις που υπήρξαν από ελληνικής πλευράς για την επιλογή του να επισκεφθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα την Αθήνα, σε ημέρα που συνέπιπτε με την επέτειο από τον ένα χρόνο φυλάκισης του υποψηφίου πλέον με τη ΝΔ ευρωβουλευτή, Φρέντι Μπελέρη, και λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.

«Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα ξαφνιάστηκαν, άλλοι στεναχωρήθηκαν, κάποιοι είπαν μάλιστα ότι δεν πρέπει να έρθω να σας επισκεφθώ. Αλλά ίσως, όταν δουν αυτή την επίδειξη οικογενειακής χαράς, να καταλάβουν ότι δεν ήρθα για να συναντήσω τους παλιούς υπηρέτες τους, αλλά ήρθα να αγωνιστώ με τους ισάξιους αφέντες αυτού του σπιτιού», ανέφερε.

Μάλιστα, ο Έντι Ράμα έκανε λόγο για διαχωριστικά τείχη που είναι πολιτικής φύσεως και τα οποία υψώνει κυρίως η ακραία ρητορική που κάποιοι υιοθετούν, προκειμένου να δείξουν ότι αγαπούν την πατρίδα τους.

Σε μια απόπειρα περαιτέρω ενίσχυσης της εθνικής αυτοπεποίθησης των συμπατριωτών του, ο Έντι Ράμα έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί και τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Αυτό που δεν είπε όμως στην ομιλία του ο Έντι Ράμα είναι ότι δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη αλλά ούτε και στις άλλες ανοιχτές διαφορές της Αλβανίας με την Ελλάδα.

Ωστόσο, μιλώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο, τόνισε πως προτίθεται να κάνει περισσότερα για τους Έλληνες της Αλβανίας και απηύθυνε κάλεσμα τόσο στην αλβανική διασπορά για επενδύσεις όσο και στους Έλληνες, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία».

Αποκάλεσε τα Σκόπια, «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της

Σε μία πρωτοφανή ωμή πρόκληση προχώρησε η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα κατά την ορκωμοσία της για την Προεδρία αποκάλεσε τη χώρα της σκέτο «Μακεδονία», παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Σκόπια: Αποχώρησε η πρέσβης της Ελλάδας

Η απίστευτη πρόκληση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και γι' αυτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε.

Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό, ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά».

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Υπουργός Δικαιοσύνης Σκοπίων: «Άκυρη η ορκωμοσία της προέδρου»

Η κίνηση παραποίησης του Προεδρικού όρκου έχει φέρει αντίδραση και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ήταν μάλιστα ξεκάθαρος. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η αγνόηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα. Πρέπει είτε να επαναληφθεί η διαδικασία είτε τη θέση του προέδρου της χώρας να αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιόβαν Μίτρεσκι».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή