Παπαφλωράτος: Τι δείχνουν οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν -«Έχουν μπει σε ράγες οι σχέσεις»
Ανάλυση των δηλώσεων μετά τη συνάντηση της Τουρκίας
Σε μια πρώτη αποτίμηση των δηλώσεων Ερντογάν – Μηστοτάκη μετά από τη συνάντηση της Άγκυρας προέβη o διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος,
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε: «Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη καλού κλίματος. Ο κ .Μητσοτάκης στάθηκε στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας το οποίο άφησε αναπάντητο ο Ερντογάν. Τόνισαν τα σημεία σύγκλισης, επαναλάβαν την ανάγκη να υπάρχουν ήρεμα ύδατα, και είπαν για το επόμενο βήμα που θα λάβει χώρα στην Άγκυρα»
«Έχουν μπει σε ράγες οι σχέσεις», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ιωακειμίδης μιλώντας στο ONE υποστήριξε ότι έχουμε περάσει σε μία νέα κανονικότητα.
Όσα είπαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις
Συμφωνήσαν ότι διαφωνούν κατά τη συνέντευξη μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία με τον πρωθυπουργό, αλλά αποκάλεσε τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα. Διαφώνησαν επίσης για το Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Εργαζόμαστε με στόχο αν ανεβάσουμε στα 10δις δολάρια το μεταξύ μας εμπόριο», είπε ακόμη. «Να λύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ερντογάν και τόνισε ότι ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το κουρδικό και το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
"Μόλις είχαμε μια στενής κλίμακας, εξαιρετικά παραγωγική, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση με τον αξιότιμο πρωθυπουργό. Κατά τις συναντήσεις μας, εξετάσαμε διεξοδικά τα θέματα της διμερούς ατζέντας μας. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του στόχου της αύξησης του διμερούς μας εμπορίου, που ήταν 6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια».
"Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, συζητήσαμε τουρκοελληνικά ζητήματα. Η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETO, το PKK και το DAESH ήταν επίσης στην κορυφή της ατζέντας μας. Η ενότητά μας κατανόησης με την Ελλάδα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενισχύεται.
Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τα δεδομένα στο νησί. Ένα τέτοιο βήμα θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής μας."
Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αρχικά: «Οι δύο γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε την κατανόηση ως κανονικότητά όχι ως εξαίρεση».
«Κάνω την 4η επίσκεψή μου στην Τουρκία τους τελευταίους 10 μήνες. Το περιβάλλον κατανόησης και σχέσης μεταξύ μας αναπτύσσεται συνεχώς με πιο θετικό τρόπο. Δείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον θετικό διάλογο», είπε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές.
«Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά», συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη πως και οι δύο χώρες έχουν πιεστεί από μεταναστευτικά κύματα για αυτό η Ελλάδα συμφωνεί για την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ στην Τουρκία.
Απάντησε για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας πως ο ορισμός της ως μουσουλμανική ορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάνης.
«Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάννης» κατέστησε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι μειονότητες της χώρας που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν μια γέφυρα φιλίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε: «Η ελληνική μειονότητα, έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά, εμπλουτίζει την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας. Ενώ στη Θράκη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά, με την ευρωπαϊκή και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών»
Διαβεβαίωσε πως ο ίδιος είναι προσηλωμένος σε αυτόν τον στόχο και τόνισε: «Το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες, και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».
Δηκτικά είπε πως θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώρισε και ο ελληνικός πληθυσμός στην Τουρκία.
Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός για τη Μονή Χώρας
«Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Άκουσα αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό», ήταν επίσης η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για το ζήτημα.
Για Ουκρανία και Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Για το κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
«Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψαν σήμερα στην Άγκυρα.
«Επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.