Δηλητηριώδης τουρκική προβοκάτσια: Οι Έλληνες έκλεισαν σύλλογο φιλάθλων Φενέρμπαχτσε στην Κομοτηνή

Δηλητηριώδης τουρκική προβοκάτσια: Οι Έλληνες έκλεισαν σύλλογο φιλάθλων Φενέρμπαχτσε στην Κομοτηνή
Φωτ.: Eurokinissi
3'

Νέο μέτωπο στα ελληνοτουρκικά προκλήθηκε μετά τις τελευταίες διενέξεις για την ύλη των τουρκικών βιβλίων και για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

Μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο η λογική του... γιαβάς-γιαβάς να προβάλλεται ως η ακολουθία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, όμως όπως έχει ξαναγράψει το Newsbomb.gr πολλάκις, το τουρκικό βαθύ κράτος έχει άλλη ατζέντα.

Η νέα ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έχει ως επίκεντρο και πάλι την μειονότητα της Θράκης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί ανοιχτά σε τουρκική μειονότητα, για να τον διορθώσει ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας πως η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα.

Ωστόσο το καζάνι βράζει στη Θράκη. Στο νέο επεισόδιο του πολύκροτου σήριαλ οι Τούρκοι κατηγορούν την χώρα μας ότι αποφάσισε να κλείσει ο αυτοαποκαλούμενος Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλάθλων Δυτικής Θράκης της Φενερμπαχτσέ στην Κομοτηνή με το σκεπτικό ότι η φράση «Δυτική Θράκη» στην ονομασία του μπορεί να υπονοεί τουρκική μειονότητα.

Η υπόθεση του κλεισίματος, η οποία συζητήθηκε στο Πολιτικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, περατώθηκε στις 28 Μαΐου, λένε τα τουρκικά ΜΜΕ. Το δικαστήριο αποφάσισε να κλείσει ο σύλλογος με το σκεπτικό ότι το όνομά του θα μπορούσε, όπως προαναφέρθηκε, να υπονοήσει τουρκική μειονότητα.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: «Ανακοινώθηκε η απόφαση της περάτωσης της υπόθεσης που κινήθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης κατά του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δυτικής Θράκης της Φενερμπαχτσέ. Σύμφωνα με Πρωτοδικείο αποφασίστηκε το κλείσιμο του Συλλόγου μας από το δικαστήριο».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλάθλων Δυτικής Θράκης, όπως τον αποκαλούν οι Τούρκοι, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2022 λαμβάνοντας άδειες που χορηγήθηκαν από το αρμόδιο δικαστήριο της Κομοτηνής, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η πρώτη αγωγή περί του κλεισίματος κατατέθηκε εναντίον του σωματείου τον Ιούνιο του 2023 και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περατώθηκε υπέρ του συλλόγου αφού ο εισαγγελέας απέσυρε την αίτησή του.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι στο κατηγορητήριο που ετοίμασε η εισαγγελέας Κομοτηνής Μαρία Καπετανγιάννη τον Μάρτιο του 2023, δεν έγινε αποδεκτή η τουρκική ταυτότητα της μειονότητας και υποστηρίχθηκε ότι ήταν μουσουλμανική μειονότητα. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι το όνομα του συλλόγου ήταν αντίθετο με το νόμο με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να «δημιουργήσει υπονοούμενα τουρκικής μειονότητας» και υποβλήθηκε αίτημα να κλείσει ο σύλλογος.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου ζήτησε επίσης το κλείσιμο του Συλλόγου υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια». Η ίδια, σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, ισχυρίστηκε ότι ο σύλλογος αποτελούσε απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και θα έπρεπε να κλείσει. Υποστηρίζοντας ότι η φράση «Δυτική Θράκη» στο όνομα του συνδέσμου χρησιμοποιείται μόνο από την Τουρκία, η κα Θάνου κάλεσε τα ελληνικά δικαστήρια να αναθεωρήσουν την απόφαση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή