Προκλητικός Ερντογάν: «Αποκαταστήσαμε την Αγιά Σοφιά στην αρχική της ταυτότητα»

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει την μετατροπή του ναού της Αγιας Σοφιάς σε τζαμι αποκατάσταση 
Προκλητικός Ερντογάν: «Αποκαταστήσαμε την Αγιά Σοφιά στην αρχική της ταυτότητα»
3'

Νέα πρόκληση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναφερόμενος στην Αγία Σοφία σημειώνει ότι με την μετατροπή της σε τζαμί αποκαταστάθηκε στην αρχική της ταυτότητα.

Ο σουλτάνος με αφορμή την 571 επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης υπογράφει τον πρόλογο σε ένα τρίτομο σύγγραμα, το οποίο έχει τίτλο «Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», «Μωάμεθ Πορθητής» και «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας στον τουρκικό Τύπο», όπου αναφέρει ότι η Άλωση ήταν όνειρο αιώνων για τους μουσουλμάνους και προκλητικά τονίζει ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την αποκατάστασή της στην αρχική της ταυτότητα.

Το σύγγραμα εκδόθηκε από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ενώ μεταξύ άλλων ο Ερντογάν γράφει ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, τιμώντας την αναγγελία του προφήτη Μωάμεθ, κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο που είχαν οι μουσουλμάνοι για επτά αιώνες.

Εκτενώς αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα και την επιμονή του Μωάμεθ του Πορθητή να μετατραπεί η Κωνσταντινούπολη σε ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά, εμπορικά, επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το έθνος σύμφωνα με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα και συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση νέων σχεδίων. Τα όνειρά μας είναι για την Τουρκία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Για εμάς, η κατάκτηση δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάκτηση και τη νίκη, είναι επίσης σύμβολο της αναγέννησης, της οικοδόμησης, της αναζωογόνησης και της πίστης. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος ξεκίνησε με στόχο να κατακτήσει καρδιές και όχι εδάφη, το κατάφερε με την ανεκτικότητα και τη δίκαιη διακυβέρνησή του και μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης. Δεν ήταν ένα κομμάτι γης που κατακτήθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά εκατομμύρια καρδιές. Η πίστη, η αποφασιστικότητα και η επιμονή του Μωάμεθ του Πορθητή και των ευλογημένων στρατιωτών του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης μας εμπνέουν να υπηρετήσουμε το έθνος μας», εξηγεί.

«Η Αγιά Σοφία είναι από τα σημαντικότερα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης»

Στον τόμο του συγγράματος που αναφέρεται στην Αγία Σοφία, ο σουλτάνος χαρακτηρίζοντας την μετατροπή του ναού σε τζαμί αποκατάσταση, σχολιάζει: «η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας στην αρχική της ταυτότητα δεν είναι μόνο το σπάσιμο των αλυσίδων στις πόρτες, αυτού του ιερού τόπου αλλά και το σπάσιμο των δεσμών στις καρδιές και τα πόδια».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι η Αγία Σοφία είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης, που έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στο πέρασμα των ετών, κουβαλώντας ίχνη πολλών πολιτισμών, ενώ αναφέρει ότι μετά την Άλωση έγινε ένα από τα συμβολικά ιερά του ισλαμικού κόσμου, που είχε πάντα σημαντική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους.

Στον εν λόγω τόμο, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που έγινε τον Ιούλιο του 2020 χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο βήμα για την αναβίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας και ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή