Αμφισβητεί και τη μέση γραμμή του Έβρου η Τουρκία - Έβγαλε Navtex και καταγγέλλει ελληνικές έρευνες

Κανένα δικαίωμα κυριαρχίας και... πουθενά, δεν μας αναγνωρίζουν οι Τούρκοι!
Αμφισβητεί και τη μέση γραμμή του Έβρου η Τουρκία - Έβγαλε Navtex και καταγγέλλει ελληνικές έρευνες
1'

Οι επιστημονικές έρευνες με το επιστημονικό σκάφος «R/V Alkyon» που ανακοινώθηκαν από την Αθήνα, στις εκβολές του Έβρου, ενόχλησαν την Άγκυρα, που βρήκαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν εκ νέου τα χωρικά μας ύδατα και σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου.

«Είναι πλησίον και εντός των πλευρικού θαλασσίου ορίου Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί», αναφέρεται στη σχετική Navtex του σταθμού της Σμύρνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή.

Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι θέτουν τέτοιο ζήτημα, ενώ χαρακτηρίζουν την αντίστοιχη ελληνική Navtex 091/24 ως «αναξιόπιστη», αν και έχουν εκδοθεί κι άλλες πανομοιότυπες στο παρελθόν, χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια αντίδραση.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η NAVTEX έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παραδοσιακά οι Τούρκοι δεν είχαν μέχρι τώρα αμφισβητήσει ανοιχτά τη μέση γραμμή στις εκβολές του Εβρου, για λόγους που, βεβαίως, συνδέονται με το ιδιαίτερο καθεστώς και του χερσαίου συνόρου, το οποίο παραμένει σταθερό ανεξάρτητα από τη μετακίνηση της κοίτης και του Δέλτα του ποταμού. Ουσιαστικά οι Τούρκοι αμφισβητούν μια σύμβαση δεκαετιών. Συγκεκριμένα, το σύνορο αυτό είχε καθοριστεί με το Πρωτόκολλο των Αθηνών το 1926, όταν και αποφασίστηκαν οι ακριβείς συντεταγμένες που ακολουθούνται έως σήμερα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή