Τουρκικά «γεράκια» κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

Σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο 
Φωτ.: Eurokinissi
3'

Η οικουμενική ιδιότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται στην Τουρκία, προκάλεσε αντιδράσεις εθνικιστικών-και όχι μόνο-κύκλων στη γειτονική χώρα.

Το ζήτημα δημιουργήθηκε για τη συμμετοχή του κ. Βαρθολομαίου στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, με την «οικουμενική» του ιδιότητα.

Από διάφορους κύκλους ζητήθηκε εξήγηση από την Ελβετία και την Ουκρανία σχετικά με την υπογραφή του Πατριάρχη ​​στην τελική διακήρυξη .

Ο συνταξιούχος Πρέσβης Tugay Uluçevik είπε σχετικά: «Υποθέτω ότι το Υπουργείο έχει εκφράσει την αντίδρασή του και δήλωσε ότι η πρόσκληση του Πατριάρχη είναι απαράδεκτη. Όταν δούλευα στο Υπουργείο Εξωτερικών είχαμε παράδοση να δείχνουμε την απαραίτητη αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις».

Ο απόστρατος ναύαρχος Cihat Yaycı επίσης αξιολόγησε τα γεγονότα ως «απαράδεκτα».

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ: Ο Βαρθολομαίος βρίσκεται στην 94η θέση στη λίστα με τον τίτλο του «Οικουμενικού Πατριάρχη».

Ο Uluçevik ανέφερε επίσης: «Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελβετία κάλεσε περισσότερα από 160 άτομα σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν δύο θρησκευτικοί εκπρόσωποι, το Βατικανό και το Πατριαρχείο. Δεδομένου ότι αυτό ήταν πριν από τη διάσκεψη, υποθέτω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να έχει αντιδράσει υπό το πρίσμα αυτών των πληροφοριών. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία ενώπιον του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας και εξέφρασε την αντίδρασή του. Υποθέτω ότι και το Υπουργείο έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί την πρόσκληση του Πατριάρχη. Όταν δούλευα στο Υπουργείο Εξωτερικών είχαμε παράδοση να δείχνουμε την απαραίτητη αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις».

Μιλούν για σκάνδαλο

Αλλά και ο καθηγητής Hasan Ünal στον λογαριασμό του στα social media έγραψε: « Η συμμετοχή του Έλληνα Πατριάρχη ​​με την ιδιότητα του «Οικουμενικού» στη συνάντηση περί της Ουκρανίας στην Ελβετία, όπου ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν , είναι τουλάχιστον σκάνδαλο. Είτε έπρεπε να μη συμμετέχει είτε να μην του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τίτλο. Η Τουρκία επιδεικνύει απροσεξία σε αυτά τα θέματα. Εάν οι διοργανωτές της συνάντησης της Ουκρανίας είχαν προσκαλέσει τον Πατριάρχη ανεξάρτητα από την Τουρκική Δημοκρατία, θα μπορούσε να είχε ειπωθεί ότι δεν θα επιτρέψουμε την έξοδό του και ότι δεν θα συμμετάσχουμε ως κράτος. Εάν πρόκειται για τετελεσμένο γεγονός, αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπόκειται σε ριζική ρύθμιση. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία».

Ο πρώην ναύαρχος Cihat Yaycı μίλησε στον Barış Dikmen στο National Channel και συγκεκριμένα είπε: «Διεξάγουν τη Σύνοδο Κορυφής της Ουκρανίας, δεν υπάρχει Ρωσία. Η Ουκρανία είναι ένα πραγματικά αμερικανικό έργο. Κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Αυτός ο άντρας κάθεται απέναντί ​​του. Λέει «Οικουμενικός Πατριάρχης» στο γραφείο του. Εάν δεν το επέτρεπαν αυτό, θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να πάει εκεί, να καθίσει σε εκείνο το τραπέζι; Γιατί δεν λέτε στη δήλωσή σας ότι δεν είναι Οικουμενικός; Σχεδιάστε το εκεί. Το να υπογράφεις σαν κράτος είναι μια σκανδαλώδης δήλωση. Η αντιπροσωπεία εκεί επίσης δεν το παρατήρησε αυτό. Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Μπορεί να πάει εκεί αν δεν το επιτρέψει το Υπουργείο Εξωτερικών; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν.

Οι εισαγγελείς μας θα ξεκινήσουν έρευνα για αυτή την κατάσταση, που σημαίνει παραβίαση της αδιαίρετης ακεραιότητας της χώρας μας; Δεν μας κάλεσαν καν να καταθέσουμε στις ποινικές καταγγελίες που κάνουμε εδώ και δύο χρόνια. Πώς να περιέλθει το κράτος σε αυτή την κατάσταση!».