Πόσο απειλείται η Ελλάδα από την Χεζμπολάχ; Μετά το Φιντάν, αραβόφωνο μέσο στοχοποιεί την χώρα μας

Χεζμπολάχ απειλών συνέχεια: Στο δημοσίευμα αναφέρεται όλο το εύρος των ελληνο-ισραηλινών συνεργασιών 
Eurokinissi αρχείο
4'

Εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών» βρίσκεται η χώρα μας με αφορμή τις στρατιωτικές συνεργασίες που έχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με το Ισραήλ.

Η απειλή της Χεζμπολάχ στην Κύπρο, η οποία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία τόσο στο νησί όσο και στη διεθνή κοινότητα, είχε και...απόνερα.

Από τη μια χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επιχείρησε να εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο της Γάζας λέγοντας: «Η φωτιά θα σας κάψει κι εσάς».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους δρώντες για την "ελληνοκυπριακή διοίκηση". Ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπουμε συνεχώς στις αναφορές των πληροφοριών ότι η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου" (σ.σ. όπως ο ίδιος αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Όταν το αναφέραμε αυτό, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση διοικητικής μέριμνας. Μια δραστηριότητα που κρύβει το γεγονός ότι είναι μια στρατιωτική βάση. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα.

Όταν είσαι συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει να σας κάψει και εσάς. Είμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει και θα μας βρει και εμάς. Οι περιφερειακοί δρώντες πρέπει να το δουν αυτό. Υπάρχει σοβαρή στρατιωτικοποίηση εκεί»

Νέες...φωτιές από αραβόφωνο μέσο

Από την άλλη πλευρά δημοσίευμα από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο YDH- Al-Kanadek, το οποίο επικαλείται τουρκικό μέσο, ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος δεν ήταν η μόνη που ανησύχησε για την προειδοποίηση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ.

Το Al-Kanadek ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές χώρες στην περιοχή που έχουν ανοιχτά συνεργαστεί στρατιωτικά και μυστικά με το ισραηλινό καθεστώς, κάτι που δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να τεκμηριωθεί και η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες .

Σύμφωνα με τον Al-Kanadek:

«Η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα με πολλά πλεονεκτήματα που κάνουν το Ισραήλ να στραφεί σε αυτήν για να δημιουργήσει στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας, ειδικά στους τομείς του στρατού, της ασφάλειας και των πληροφοριών»

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι για να αποκρούσει το Τελ Αβίβ πιθανές επιθέσεις κάνει συμφωνίες ασφαλείας με χώρες στην περιοχή (Ελλάδα και Κύπρο), ιδρύοντας νέες βάσεις εκεί και χρησιμοποιώντας τις αεροπορικές βάσεις αυτών των χωρών στηριζόμενο σε αυτές τις συμφωνίες.

Στη συνέχει αναλύεται «Ποια είναι τα πιο προφανή και σημαντικά μυστικά της συνεργασίας στρατιωτικών, πληροφοριών και ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ» και συγκριμένα αναφέρεται: «Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τον Aryeh Mekel, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα μεταξύ 2010 και 2014, και δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, η κύρια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας, στην αεροπορία και, σε μικρότερο βαθμό, στους τομείς του στρατού και της ασφάλειας μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων. Κοινές αεροπορικές ασκήσεις πραγματοποιούνται πολλές φορές το χρόνο από το 2010, ορισμένες για εκπαιδευτικούς σκοπούς για αεροπορικές επιδρομές κατά του Λιβάνου, άλλες κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Λωρίδας της Γάζας και άλλες με τη συμμετοχή άλλων χωρών. Ο ελληνικός εναέριος χώρος προσφέρει στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία την ευκαιρία να εκπαιδεύσει και να πραγματοποιήσει πτήσεις μεγάλης εμβέλειας σε μια άγνωστη περιοχή. Η Ελλάδα διαθέτει επίσης συστήματα αεράμυνας ρωσικής κατασκευής (S-300). Αυτό επιτρέπει στα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να λάβουν εκπαίδευση για το πώς να αποφύγουν αυτά τα συστήματα».

Στη συνέχεια το al-Kanadek επεσήμανε ότι υπήρξαν δεκάδες αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών.