Οι Τούρκοι δημιούργησαν νέα ταξιαρχία απέναντι από τη Ρόδο - Απειλητικό δίχτυ στο Αιγαίο

Ανησυχία από τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο 
3'

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε ο αμυντικός αναλυτής, Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης* σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Αφορμώμενος από μια ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ο κ. Καμπουρίδης κάνει λόγο για «επίσημη επιβεβαίωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ότι ιδρύθηκε η 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Ακσάζ έναντι της Ρόδου με ευθύνη το νότιο Αιγαίο». Προσθέτει δε ότι «η 1η Ταξιαρχία από την Φώκαια θα έχει ευθύνη το βόρειο Αιγαίο».

Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) ανέφερε στην δική του ανακοίνωση ότι: «Εκπαίδευση Αμφίβιων Επιχειρήσεων» διεξήχθη από τη Διοίκηση της Ταξιαρχίας Πεζικού Αμφιβίων Πεζοναυτών στην περιοχή Büyükkaraağaç της περιοχής Aksaz της Muğla»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κύριος σκοπός της εκπαίδευσης σε αμφίβιες επιχειρήσεις είναι να αυξηθούν οι συντονιστικές ικανότητες των μονάδων σε επιχειρήσεις επιφανείας και ξηράς και να διασφαλιστεί ότι είναι προετοιμασμένες για τις δυσκολίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι αμφίβιες μονάδες εξασκήθηκαν σε σενάρια όπως προσγείωση από νερό σε στεριά, υπέρβαση διαφόρων εμποδίων και διάρρηξη των εχθρικών γραμμών.

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης περιελάμβανε κρίσιμα θέματα όπως η χρήση οχημάτων επιφανείας, η δημιουργία αιγιαλού, η εκκένωση θυμάτων και οι δραστηριότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης σύμφωνα με ρεαλιστικά σενάρια πολέμου. Επιπλέον, επικεντρώθηκαν σε σύνθετα επιχειρησιακά καθήκοντα προκειμένου να βελτιωθούν οι δυνατότητες επικοινωνίας και συντονισμού των μονάδων.

Αναφέρθηκε τέλος ότι αυτές οι εκτενείς εκπαιδεύσεις αμφίβιων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Büyükkaraağaç ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και της ικανότητας μάχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και σημειώθηκε ότι παρόμοιες εκπαιδεύσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Συνάντηση των αρχηγών Στόλου Ελλάδας και Τουρκίας από αύριο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως αυτή η αποκάλυψη έρχεται μια μέρα πριν από τη συνάντηση των αρχηγών Στόλων Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης,

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης θα υποδεχθεί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ, στις 8 και 9 Ιουλίου του 2024».

Κατά το ανωτέρω διάστημα, ο Τούρκος αρχηγός Στόλου θα γίνει εθιμοτυπικά δεκτός και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχο Δημήτριο- Ελευθέριο Κατάρα.

Επίσης, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν αν και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022

Σχετικές ειδήσεις