«Ασπίδα στο Αιγαίο»: Η Ελλάδα θωρακίζεται από κάθε είδους εναέρια ή θαλάσσια απειλή

Αιγαίο: Ο θόλος που βρίσκεται σε σταδιακή υλοποίηση περιλαμβάνει τρία διαφορετικά επίπεδα: anti-drone, anti-aircraft, anti-missile

«Ασπίδα στο Αιγαίο»: Η Ελλάδα θωρακίζεται από κάθε είδους εναέρια ή θαλάσσια απειλή
4'

Αποφασισμένο να δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο θόλο στο Αιγαίο, που θα αναπτύσσεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα φαίνεται πως είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ παράλληλα προωθεί και σχέδιο εγκατάστασης πυραυλικών συστημάτων σε κάθε νησί, δημιουργώντας απόρθητα φρούρια.

Ο θόλος, που βρίσκεται σε σταδιακή υλοποίηση, περιλαμβάνει τρία διαφορετικά επίπεδα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει διαφορετικής φύσεως απειλές. Πρόκειται για τα συστήματα anti-drone, anti-aircraft, anti-missile.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη με στόχο την ολοκλήρωση και την πλήρη ολοκλήρωση του σχεδίου καθολικής προστασίας του Αιγαίου έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Αυτόματη κατάρριψη

Η Τουρκία την τελευταία 15ετία, προωθεί και εξυπηρετεί με συνέπεια την κατασκευή και την εξέλιξη drones παντός είδους. Είναι γεγονός ότι ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητά τους επί του πεδίου η γειτονική χώρα μπορεί να παρατάξει σμήνη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), με δυνατότητες επιθέσεων κορεσμού της αντίπαλης άμυνας.

Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να επενδύσει στον τομέα της άμυνας, με στόχο να διαθέτει κάθε δυνατό σύστημα αντιμετώπισης των drones. Ήδη, σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο εντοπισμού, παρακολούθησης και παρεμβολών σε drones. Στο εξής, κύριο μέλημα είναι η πύκνωση αυτού του δικτύου με ακόμη περισσότερα μέσα και συστήματα, ακόμη και αυτόματης κατάρριψης.

Ο θόλος anti-aircraft, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων αντιαεροπορικών συστοιχιών που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν κάθε απειλή, προσχωρώντας σε εντοπισμό και κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών πριν αυτά βρεθούν εντός εμβέλειας πλήγματος. Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να μπορεί να διατηρεί ακέραιο το πλεονέκτημα που έχει με τα μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς, χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί δυνάμεις στον τομέα της αναχαίτισης.

Ο θόλος anti-missile στοχεύει στη δεύτερη αναδυόμενη απειλή της Τουρκίας που είναι η ανάπτυξη και η κατασκευή πυραυλικών συστημάτων κάθε είδους. Τα «ήρεμα νερά», στο Αιγαίο που προτάσσονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από Άγκυρα και Αθήνα, δεν σβήνουν ούτε τις προσπάθειες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ούτε το cassus belli, που ακόμη είναι σε ισχύ ούτε το ανυπόστατο της «Γαλάζιας Πατρίδας», που εσχάτως έγινε μέρος και της διδακτέας ύλης στα τουρκικά σχολικά βιβλία. Όπως όλα αυτά παραμένουν σε ισχύ έτσι παραμένουν και οι δηλώσει του Ερντογάν με αφορμή της δοκιμές του πυραύλου Tayfun. «Οι πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα, αν δεν ηρεμήσουν οι Έλληνες», επαναλάμβανε ο Τούρκος πρόεδρος την εποχή της ρητορικής έξαρσης αλλά και των συνεχόμενων προκλήσεων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού θόλου θα ολοκληρώσει το αδιαπέραστο πλέγμα προστασίας έναντι κάθε απειλής.

Σύγχρονες δυνατότητες

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του θόλου είναι η αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής -πυραυλικής ή drones- όχι μόνο από αέρος αλλά και από θαλάσσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιδεικνύει όλο και πιο συχνά μη επανδρωμένα ταχύπλοα τα οποία είτε ανήκουν στην κατηγορία των καμικάζι drones είτε φέρουν οπλισμό, με δυνατότητες εξαπόλυσης πυραύλων.

Συμπληρωματικά στον θόλο των τριών επιπέδων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθείται και η ιδέα της ανάπτυξης πυραυλικών συστοιχιών παντού στο Αιγαίο. «Θα σφραγίσει όλο το Αιγαίο με ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων σε κάθε νησί αν χρειαστεί», φέρεται να είχε τονίσει ο Δένδιας σε συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι τα νησιά θα γίνουν «μικρά φρούρια».

Πλεονεκτήματα

Ουσιαστικά το σχέδιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να εκμεταλλευτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο έπακρο των πολλών διάσπαρτων νησιών μας στο Αιγαίο εγκαθιστώντας παράλληλα με τον θόλο πυραυλικές συστοιχίες που θα μπορούν να εξουδετερώσουν κάθε είδους απειλή από θαλάσσης και αέρος.

Με το χαρακτηριστικό της νησιωτικής πυκνότητας στο αιγαίο, η ενεργοποίηση πυραυλικών συστοιχιών δεν θα σφραγίσει μόνο κάθε «γωνία», που είναι το κυρίως ζητούμενο, αλλά θα δημιουργήσει και ένα πυκνό δίκτυο αλληλοκάλυψης κάθε νησιού. Κάτι που θα αποδεσμεύσει από τον ρόλο της φύλαξης δεκάδες πολεμικά πλοία, τα οποία θα μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες επιχειρήσεις με τις μεγάλες μονάδες επιφανείας να μεταφέρουν το βάρος των επιχειρήσεών τους στην ανοιχτή θάλασσα, όπου φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο ενδιαφέρον της πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα.

Με πληροφορίες από Real News

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή