Πυροβολισμοί στον Έβρο: Ποια είναι η τουρκική στρατοχωροφυλακή Jandarma και η δράση της

Ο 56χρονος συνοριοφύλακας που τραυματίστηκε στους πυροβολισμούς στον Έβρο υπεβλήθη σε χειρουργείο και αποσωληνώθηκε 
3'

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια εθνικής ασφαλείας μετά το περιστατικό στον Έβρο όπου από θαύμα γλύτωσε ο Έλληνας συνοριοφύλακας, όταν δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιά

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, εκτός κινδύνου συνεχίζει να νοσηλεύεται ο τραυματισμένος συνοριοφύλακας.

Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό στον φράκτη και τη χαμηλή στάθμη του νερού στο ποτάμι για να περάσουν παράνομα μετανάστες στη χώρα μας. Ο 56χρονος Έλληνας συνοριοφύλακας όμως, έκανε περιπολία και τους εντόπισε.

Σύμφωνα με το pameevro.gr το ενδεχόμενο οι σφαίρες που τραυμάτισαν τον 57χρονο συνοριοφύλακα στο Σουφλί, το απόγευμα του Σαββάτου να προήλθαν από πυρά στελέχους της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής Jandarma, εξετάζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν πως «τέτοιες ενέργειες γίνονται συνήθως από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, άλλωστε όπως τα δεδομένα και η πείρα μας δείχνει, οι δουλέμποροι αν δεν καταφέρουν να περάσουν τους μετανάστες στην Ελλάδα ή συναντήσουν περίπολο, ματαιώνουν την διακίνηση και αναζητούν νέο, ασφαλές πέρασμα».

Ποια είναι η περιβόητη Jandarma

Η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής (τουρκικά: Jandarma Genel Komutanlığı) ή Τουρκική Χωροφυλακή (Türk Jandarması) αποτελεί κλάδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπεύθυνη για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Η Jandarma εδώ και αρκετούς μήνες έχει εμπλακεί σε πολλά περιστατικά κατά τα οποία Κούρδοι ή Τούρκοι αντικαθεστωτικοί έχουν προσπαθήσει να διαφύγουν μέσω του ποταμού Έβρου στην Ελλάδα ή... και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα σε ένα εξαιρετικά αναβαθμισμένο περιστατικό, σύμφωνα με τους Τούρκους, τον περασμένο Απρίλιο, κοντά στο ελληνικό Πάσχα, έλαβε χώρα μια αξιοσημείωτη επιχείρηση στις όχθες του ποταμού Έβρου από την πλευρά της Τουρκίας.

Τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, προσπάθησαν να εισέλθουν στην Τουρκία και εξουδετερώθηκαν σε σύγκρουση 2 χλμ από τα σύνορα. Μάλιστα όπως ανέφεραν τότε οι Τούρκοι πάνω τους βρέθηκαν γιλέκα βομβιστών αυτοκτονίας με έτοιμα προς έκρηξη μηχανισμούς βάρους 12 κιλών.

Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται το προχθεσινό περιστατικό να είχε να κάνει με τέτοιους είδους ξεκαθαρίσματα.

To χρονικό του περιστατικού από την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 και περί ώρα 18.20 σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου Έβρου, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα ευρισκόμενα στην τουρκική πλευρά.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίσθηκε Έλληνας συνοριοφύλακας, ο οποίος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για παροχή πρώτων βοηθειών.

Το όλο περιστατικό ερευνάται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σχετικές ειδήσεις